Zomerstraten in Meulebeke

Gepubliceerd opwoensdag 8 jul 2020 om 10:48
Veel mensen voelen nu meer dan vroeger de behoefte om buiten te komen, andere mensen te zien of een frisse neus te halen. De zon lokt ons ‘uit ons kot’ maar waar kunnen we heen?

Richt jouw Zomerstraat in!

Als antwoord op de nood aan meer bewegingsvrijheid en sociaal contact stelt de Voetgangersbeweging, met steun van de Vlaamse regering en Vlaams minister Bart Somers, voor om Zomerstraten in te richten. Een Zomerstraat geeft inwoners de kans om hun eigen straat om te vormen tot een leuke vakantieplek om samen van de zomer te genieten.

Wat?

Zet je stoel buiten voor een apéro met de buren. Schrijf een groot gedicht op straat. Richt een parkeerplek in als zitruimte of sluit de straat tijdelijk af voor extra veel speel- en ontmoetingsruimte. Het kan allemaal! Alles binnen de geldende veiligheidsmaatregelen van het moment en met heldere afspraken met jouw gemeentebestuur wanneer nodig, dat spreekt voor zich.

Een Zomerstraat kan dus vele vormen aannemen. Zo geven vele straten en buurten in heel Vlaanderen een duidelijk signaal: samen sterk tegen corona, leve de zomer!

Wanneer?

De campagne Zomerstraten gaat van start in het weekend van de Vlaamse feestdag (10-11-12 juli) en duurt de hele zomer lang, tot eind september. Je kan op elk moment aansluiten.

Deelnemende straten ontvangen dankzij de financiële ondersteuning van de Vlaamse regering een gratis Zomerstraatpakket. Straten die zich registreren vóór 10 juli kunnen bovendien van Vlaanderen Feest een subsidie van 180 euro ontvangen voor een kleinschalige activiteit in het kader van de Vlaamse feestdag. Check alles hier.

Ruimte maken om elkaar (opnieuw) te ontmoeten en dingen te doen in de straat of buurt, dat is de bedoeling van Zomerstraten.

Hoe?

Kriebelt het bij jou om van jouw straat een Zomerstraat te maken? Heb je een creatief idee om ruimte te maken voor spelen en bewegen, ontmoeten en ontspannen, groen en water of duurzame mobiliteit? Lees hier hoe je aan de slag kan.

Naast het inschrijven hier is het ook noodzakelijk om jouw aanvraag te sturen naar secretariaat@meulebeke.be. Zo kunnen wij als gemeente bekijken hoe wij jouw vraag kunnen organiseren en je al dan niet groen licht geven voor jouw activiteit.

Aanvullende informatie vind je hier.