Week van de bij: wees erbij

Gepubliceerd opdonderdag 25 mei 2023 om 15:15
Zondag 28 mei start de week van de bij. De campagne zet de bijen een week lang in de bloemetjes. Alles start met een groot bijenfeest in Brugge, maar als bijenvriendelijke gemeente willen we hier natuurlijk ook bijzondere aandacht aan besteden.

Met de tiende editie van ‘Week van de Bij’ moedigt het Departement Omgeving gemeentebesturen, bedrijven en burgers aan om zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen.

Bijen hebben een belangrijke rol als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Ze vinden moeilijk plaatsen om zich voort te planten en hebben te weinig voedsel door een gebrek aan nectar- en stuifmeelrijke bloemen.

Activiteiten tijdens ‘week van de bij’

Dinsdag 30 mei tot zaterdag 17 juni: Tentoonstelling ‘Een bij-zondere wereld’
Bibliotheek Vondel, Karel van Manderstraat 26

De tentoonstelling zet de bijen in de kijker. Via verschillende panelen kom je meer te weten over de bijen, tonen we het belang ervan aan en kom je te weten hoe Meulebeke zich inzet voor de bijen.

Je wil nog meer te weten te komen over bijen, wilde tuinen, specifieke bloemen…Ontdek de boeken voor volwassenen, kinderen en jongeren in onze bib!

De kinderen van de gemeentelijke kinderopvang ’t Berenhuisje gaan creatief aan de slag rond ‘Week van de bij’. Alle knutselwerkjes en tekeningen worden tentoongesteld in de bib.

Donderdag 1 juni om 20:00: lezing ‘De bijtjes en hoe we ze kunnen helpen’
Karel van Mandergebouw, Karel van Manderstraat 26

Dieter Vandekerckhove, voorzitter van de imkersvereniging de Kasteelbie uit Ingelmunster, is onze gastspreker.

Een deel zal uiteraard gaan over de honingbij Dieter besteedt ook aandacht aan andere bijen. Ook de problematiek rond de achteruitgang van bijen en hoe we zelf kunnen bijdragen aan de bescherming ervan, komt aan bod.

Zaterdag 3 juni: zoemende wandeling
De Warme Tuinen, Karel van Manderstraat
(tegenover wzc De Zonnewende)

Tijdens deze wandeling bezoeken we bijenvriendelijke plekjes, is er een bezoek aan een imker en een klein landschapsproject (met drankje tussendoor). De activiteit start om 14:00 en is rond 16:30 afgelopen.

Woensdag 31 mei: voorleesmoment voor de kleintjes van 15:00 tot 16:00 
Bibliotheek Vondel, Karel van Manderstraat 26

Ook de kleintjes komen aan bod met een voorleesmoment met knutselactiviteit over de bij.