Warme dagen, zorg dragen

Gepubliceerd opdinsdag 17 mei 2022 om 08:00
Zon in overvloed, verzorg jezelf en anderen goed.

Elk jaar opnieuw kijken we uit naar zonnige dagen. Maar helaas kunnen hoge temperaturen ook minder prettige gevolgen hebben. Hitte kan schadelijk zijn voor de gezondheid, denk hierbij maar aan uitdroging, warmtekrampen, uitputting, hitteslag…

Wees voorbereid

  • Hou de weersvoorspellingen in het oog, zodat je kan anticiperen op de voorspelde temperaturen
  • Zorg dat je altijd water bij hebt
  • Smeer op tijd en regelmatig zonnecrème als je de zon niet kan vermijden

Zorg voor elkaar

Ouderen en chronisch zieken zijn gevoelig voor hoge temperaturen. Bel hen op warme dagen eens op, of ga eens langs. Vraag of ze zich goed voelen en help hen eraan herinneren dat ze voldoende moeten drinken.

Zorg er ook voor dat jonge kinderen voldoende drinken. Vermijd te lange blootstelling aan de zon en warmte. Laat hen nooit achter in een geparkeerde auto!

Verzorg ook jezelf

Drink zelf ook voldoende en hou jezelf koel. Draag lichte kledij, blijf in de schaduw en beperk inspanningen bij grote hitte. Hou ook je huis zo koel mogelijk door zonnewering dicht te doen en ramen te openen op momenten dat het buiten frisser is dan binnen.

Wanneer hulp zoeken?

Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte (vb. kortademigheid, overvloedig zweten of hevige hoofdpijn)? Neem dan contact op met je huisarts! Verliest iemand het bewustzijn? Bel dan meteen 112.

Meer info? www.warmedagen.be

De campagne 'warme dagen' loopt van 15 mei tot eind september.