Wandelen op een veilige manier

Gepubliceerd opwoensdag 18 nov 2020 om 10:44
Sinds de start van de tweede lockdown wordt de natuur opnieuw overspoeld door wandelaars. Ontdek de corona-natuur-etiquette gelanceerd door Natuurpunt om samen veilig een frisse neus te halen.

10 tips om veilig en gezond van de natuur te genieten

  1. Hou afstand en laat elkaar vlot passeren. Hou even in op smalle stukken, wacht geduldig op een plek waar je elkaar kan voorbijsteken. Kruis elkaar niet op vlonder- of knuppelpaden. Te druk = mondmasker aandoen.
  2. Volg de routes indien mogelijk in de richting van de bordjes. Vooral bij het kruisen is afstand houden moeilijk. Te druk = mondmasker aandoen.
  3. Laat geen vuilnis achter. In veel natuurgebieden staan geen vuilbakken om het natuurplaatje niet te verstoren. Neem je afval dan gewoon mee terug naar huis.
  4. Hou de hond aan de leiband. Loslopende honden verstoren de natuur grondig. Reetjes en vogels raken erdoor opgeschrikt. Andere bezoekers ook. 
  5. Blijf op de paden. We hebben spijtig genoeg te weinig natuur in Vlaanderen om vrij rond te struinen zonder de natuur te verstoren.
  6. Ga wat vroeger of wat later wandelen. ’s Ochtends vroeg heb je trouwens het mooiste licht en heb je meer kans om vogels, reetjes en eekhoorns te zien. Ook de avondschemering zorgt voor een magische sfeer.
  7. Zoek de minder bekende natuur op. Natuurpunt beheert meer dan 500 natuurgebieden in heel Vlaanderen. Daar zitten echte pareltjes tussen. Je ontdekt ze op deze interactieve kaart
  8. Kies eens een alternatieve startplaats. Vaak is het vooral erg druk aan de klassieke toegangspoorten.
  9. Kom bij voorkeur met de fiets. De parkings geraken snel overvol. Of parkeer je auto wat verderop. Maar wel reglementair, anders eindigt je wandeling met een boete. 
  10. Doe ook iets terug voor de natuur waar je zo van geniet. Dat kan bijvoorbeeld door zelf geen afval achter te laten, je te engageren bij een natuurbeschermende vereniging.

Info kan je vinden op

Belangrijk! Als wandelaar word je verondersteld aan de linkerkant van de weg te stappen. Je ziet dan het aankomende verkeer beter aankomen.

Ontdek onze prachtige gemeente via onze verschillende bewegwijzerde wandelroutes. Ontdek alle info hier.