Vrachtverkeer

Zwaar vrachtverkeer geweerd, zwakke weggebruikers beter beschermd

Meulebeke groeit en bloeit: de voorbije jaren kwamen er steeds meer woonwijken en bedrijventerreinen bij. Dat Meulebeke groeit, betekent echter ook dat het verkeer toeneemt. Met alle problemen van dien. Zo rijden zware vrachtwagens zich regelmatig vast in de centrumstraten. En is het er voor de zwakke weggebruikers – in het bijzonder voor de schoolgaande jeugd – niet altijd veilig. Daarom wordt de verkeerscirculatie verbeterd. In overleg met tal van verkeersdeskundigen bij de Vlaamse overheid, de lokale politie en een studiebureau heeft het gemeentebestuur een nieuw circulatieplan uitgewerkt.

Fases

Om het doorgaand vrachtverkeer (d.i. het vrachtverkeer dat het centrum doorkruist zonder dat het er zijn bestemming heeft) te weren, investeert het gemeentebestuur de volgende jaren in de verbetering van een aantal van de ontsluitingswegen (Gent-, Oostrozebeke-, Meentak- en Steenovenstraat).
Door het verbeteren van die wegen zullen vrachtwagenchauffeurs – waar ze ook vandaan komen of heen rijden – de bedrijventerreinen vlot bereiken zonder het gemeentecentrum te doorkruisen. En dat zonder fietsers te hinderen want daarvoor worden afgescheiden fietspaden aangelegd.
Om deze verbeteringen nog deze bestuursperiode te realiseren, heeft het lokaal bestuur de nodige subsidiedossiers ingediend bij de Vlaamse overheid. Nu pakt het alvast de verkeerscirculatie in de gemeentekern aan: op maandag 7 april verandert in een aantal centrumstraten de rijrichting.