Vogelgriep: ophokplicht vanaf 15 november

Gepubliceerd opdinsdag 16 nov 2021 om 00:00
Vanaf maandag 15 november geldt in heel het land een ophokplicht voor pluimvee nadat vogelgriep is vastgesteld bij een wilde gans in de provincie Antwerpen.

Volgende preventieve maatregelen zijn vanaf 15 november 2021 van kracht:

  • Pluimvee van professionele houders en van hobbyhouders, met uitzondering van loopvogels, moet worden opgehokt of afgeschermd (met behulp van netten).
  • Alle pluimvee en vogels moeten binnen (of onder netten) worden gevoederd en gedrenkt.
  • Pluimvee en vogels mogen niet in contact komen met regenwater of oppervlaktewater waartoe wilde vogels toegang hebben.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vraagt alle professionele pluimveehouders en hobbyhouders om de maatregelen strikt toe te passen om zo te vermijden dat het eigen pluimvee in contact komt met wilde vogels die besmet kunnen zijn.
Wanneer een verhoogde sterfte wordt opgemerkt, of bij elk ander symptoom van ziekte, is het belangrijk om onmiddellijk een dierenarts te contacteren.

Meld dode vogels aan het FAVV

Als je tijdens een wandeling of in je buurt een dode of zieke vogel vindt, raak deze dan niet aan maar meld het aan het FAVV via het gratis nummer 0800 99 777. Het dier zal worden opgehaald en onderzocht, op deze manier help je nieuwe uitbraken van het vogelgriepvirus te voorkomen en bescherm je je eigen pluimvee.

Meer info op de website van het FAVV.