Vlaams kampioenschap tegelwippen

Gepubliceerd opdonderdag 18 mei 2023 om 09:00
Nog tot 31 oktober 2023 loopt het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor- of achtertuin en te vervangen door groen. Ook Meulebeke wipt tegels.

Geef je gewipte tegels door via de tegelteller bij Meulebeke.

De bedoeling is simpel: je breekt tegels uit in je voor-, achter- of geveltuin en je vervangt ze door groen. Hoe meer inwoners meedoen, hoe meer verharding er verdwijnt, en zo beschermen we Meulebeke beter tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Steeds vaker krijgen we te maken met problemen zoals hittestress en wateroverlast. Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen sterk versteend is. Het is zelfs een van de meest verharde regio’s van Europa. Na een warme dag koelen die stenen niet snel af. En wanneer het regent, laten ze geen water door.

Door tegels te vervangen door gras, bloemen, bomen en geveltuinen, zorg je ervoor dat

  • de bodem het regenwater kan opnemen
  • er verkoeling mogelijk is door verdamping op warme dagen
  • er schaduwplekken worden gecreeërd
  • het aantrekkelijk is voor dieren en nuttige insecten
  • de gemeente een stuk groener wordt

Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.

MEEDOEN

Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor- achter- of geveltuin. Tot 31 oktober kan je jouw gewipte tegels ingeven via de tegelteller op de website www.vk-tegelwippen.be. Als deelnemende gemeente, kan je de tegels laten meetellen bij de tegelteller van Meulebeke.

Op diezelfde website vind je inspiratie over hoe eraan te beginnen en voor welke planten je best kiest. Wie bovendien nog eens een leuke foto van de uitgebroken tegels oplaadt, maakt kans op een sponsorpakket. De Vlaamse jury reikt elke maand prijzen uit.

GEVELTUINTJES

Een van de manieren om tegels te wippen is een geveltuintje aan de straatkant aanleggen. Dan neem je enkele straattegels weg en plant je in de vrijgekomen smalle groenstrook een klimplant, lagere planten of bodembedekkers. Hiervoor dien je wel eerst een aanvraag in bij het gemeentebestuur. De voorwaarden en het aanvraagformulier vind je terug op onze gemeentelijke website.

OOK MEULEBEKE WIPT TEGELS

Bij de heraanleg van de markt heeft het lokaal bestuur gekozen voor meer groen. Er werden hiervoor 6292 tegels gewipt (of 572 m²) om groenzones te voorzien. Er wordt ook in de toekomst bekeken welke locaties geschikt zijn om te ontharden.