Vaccinatiecentrum Tielt deelt eerste prikjes uit

Gepubliceerd opdinsdag 23 feb 2021 om 15:28
Op vrijdag 19 februari was het zover en werden de eerste coronaprikjes gegeven in het Vaccinatiecentrum Europahal Tielt. In deze eerste fase komt het eerstelijns zorgpersoneel (huisartsen, thuisverpleging, tandartsen, ziekenhuispersoneel...) aan de beurt.

Waarom is het zo belangrijk om je te laten vaccineren?

Je laten vaccineren voorkomt dat je (opnieuw) COVID-19 krijgt. Ook als je eerder al besmet was, kun je terug besmet raken en ernstig ziek worden.

Door je te laten vaccineren tegen COVID-19 bescherm je niet alleen jezelf, maar ook je familie, collega’s, vrienden en de kwetsbaren in je omgeving. Als meer dan 70% van de bevolking gevaccineerd is, bereiken we groepsimmuniteit en krijgen we het virus onder controle. Dit is belangrijk om terug meer vrijheid te krijgen.

Wie komt eerst aan de beurt en waarom?

De overheid bepaalt de vaccinatiestrategie en de volgorde van vaccineren is niet lukraak bepaald, maar gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. De snelheid van de productie en distributie van de vaccins laten immers niet toe om iedereen tegelijk te vaccineren. Daarom werden een aantal prioritaire groepen bepaald. De meest kwetsbare bevolkingsgroepen eerst (65-plussers en risicopatiënten), gevolgd door de essentiële beroepen en daarna de rest van de volwassen bevolking. Veel zal ook afhangen van de levering van de vaccins.

Oproepingsbrief

Als het aan jouw beurt is, krijg je een persoonlijke uitnodiging via brief, sms en/of e-mail. Die uitnodiging krijg je twee weken vόόr je in het vaccinatiecentrum wordt verwacht.

Je krijgt een voorstel van datum en uur om naar het vaccinatiecentrum te gaan, zowel voor de eerste inenting als voor de eventuele herhalingsprik een aantal weken later (afhankelijk van het toegediende vaccin).

Kijk eerst na als de afspraak lukt voor jou. Die afspraak moet je dan bevestigen of kan je verplaatsen, online of via de telefoon. Online doe je dit via jouw persoonlijke code die op de brief staat via de site “laatjevaccineren.be”. Werk je liever niet digitaal, dan kan je telefoneren naar het telefoonnummer die op de brief staat. Via het telefoonnummer kom je rechtstreeks terecht bij het Vaccinatiecentrum Europahal Tielt.

Wie zich niet wil laten vaccineren, moet dit ook expliciet digitaal of telefonisch melden. Op die manier kan iemand anders je vaccin krijgen en worden nodeloze herhalingsoproepen vermeden. 

Waar krijg ik mijn prik met het coronavaccin?

Alle inwoners van Meulebeke krijgen hun prik in het Vaccinatiecentrum Europahal Tielt, Generaal Maczekplein 5.
Er staan duidelijke richtingaanwijzers die je de weg wijzen en er zijn ruime parkeermogelijkheden.

Ben je niet voldoende mobiel?
Voor wie het niet lukt om met eigen vervoer te komen: het lokaal bestuur is volop bezig met de uitwerking van een oplossing via de Minder Mobielen Centrale. Het vaccinatiecentrum is rolstoelvriendelijk opgevat en stelt ook een aantal rolstoelen ter beschikking.

Meer info

Alle mogelijke gegevens rond de vaccinatie en het vaccinatiecentrum zelf kan je vanaf begin maart terugvinden op www.vaccinatiecentrumtielt.be. Daar kan je steeds terecht voor de meest recente info, ook voor onze gemeente. Binnenkort zal ook het callcenter beschikbaar zijn.

Iedereen krijgt binnenkort nog meer praktische info in zijn bus. Ons lokaal bestuur staat ook klaar om jou te helpen bij alle stappen.

Wie zich wil aanmelden als (niet-medische) vrijwilliger kan zich via dit formulier inschrijven.