Uitbraak vogelgriepvirus Belgische kust

Gepubliceerd opdinsdag 21 jun 2022 om 15:09
De voorbije weken werd er in de ons omringende landen een versterkte uitbraak van het vogelgriepvirus (H5N1) vastgesteld. Ook in onze kuststreek slaat het virus toe.

Het vogelgriepvirus is heel besmettelijk en dodelijk voor vogels. De kans op besmetting bij mensen is heel klein, maar uit voorzorg raak je best geen dode of zieke vogels aan.

Vind je een dode of zieke vogel in de kuststreek:

  • bel de (gratis) influenzalijn: 0800 99 777 (weekdagen 8:30-16:30 - weekends: 24/24).

Vind je een dode of zieke vogel in de rest van West-Vlaanderen

Aanbevelingen voor particuliere pluimveehouders

Hobbyhouders van pluimvee (kippen, ganzen, eenden…) zorgen best  voor zo weinig mogelijk contact tussen hun pluimvee en wilde vogels. Dit kan je doen door:

  • het pluimvee op te hokken of af te schermen  door middel van netten (is sinds 15 mei 2022 niet meer verplicht maar wordt nog steeds aangeraden)
  • het pluimvee binnen te voederen  (is nog steeds verplicht)
  • het drenken van pluimvee mag sinds 15 mei terug buiten gebeuren maar ook hier is het aan te raden van dit nog binnen of onder netten te doen.

Richtlijnen naar hondenbaasjes

Vogelgriep is vooral heel besmettelijk voor vogels, maar kan soms ook andere zoogdieren besmetten. Honden moeten zeker niet binnen blijven maar het is wel aangeraden om de honden aan de leiband uit te laten zodat ze geen dode besmette kadavers zouden aanvreten of opeten.

Is vogelgriep gevaarlijk voor de mens?

De kans op humane besmetting is bijzonder klein. Uit voorzorg vragen we toch om geen dode of zieke vogels aan te raken. Het vogelgriepvirus is heel besmettelijk en dodelijk voor vogels, maar niet direct gevaarlijk voor mensen.

Het Voedselagentschap (FAVV) en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) volgen de situatie nauwgezet op.