Spreek jij al digitaal?

Gepubliceerd opwoensdag 2 aug 2023 om 13:35
De samenleving wordt steeds digitaler, maar voor sommigen gaat die digitale trein te snel. Daarom zet gemeente Meulebeke samen met DVV Midwest in op ondersteuning voor wie digitale problemen of vragen heeft.

Voor veel Vlamingen is omgaan met de vele digitale technologieën nog steeds moeilijk. Enerzijds zijn er de financiële drempels zoals de aankoop van een computer, laptop, smartphone. Maar meer en meer verschuift de aandacht naar kennis en vaardigheden. Vier op de tien Vlamingen geven aan onvoldoende vertrouwen in zichzelf te hebben om basisproblemen met technologie op te lossen.

De Vlaamse overheid voorziet sinds 2023 de oprichting van Digibanken die het risico op deze digitale uitsluiting willen aanpakken via 3 doelstellingen:

  • het voorwaardelijk beschikbaar stellen van laptops, schermen en andere hardware en ondersteuning zoals bijvoorbeeld een uitleendienst.
  • via opleiding en kennisdeling digitale vaardigheden versterken
  • via begeleiding zorgen voor een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten (vb. digitale dienstverlening vanuit de Vlaamse overheid, tax-on-web, enz.)

Ook DVV MIDWEST, waar Meulebeke deel van uitmaakt, stapt mee in dit project, genaamd e-inclusie en zal de komende maanden verschillende nieuwe kleine initiatieven opstarten naast de reeds bestaande.

Digipunten

Wat is een digipunt? 

In een digipunt bieden we je oplossingen voor verschillende online problemen. Een digipunt is in de eerste plaats een toegankelijke fysieke plaats waar gratis wifi is, waar je gebruik kan maken van een laptop om bijvoorbeeld officiële documenten te raadplegen, te scannen en/of te printen. 

Digipunten in Meulebeke

  • In lokaal dienstencentrum ‘Ter Deeve’ komt er vanaf 1 september 2023 een digipunt in de cafetaria waar je dagelijks gebruik kan maken van een laptop, I-pad en printer. 
  • In de bibliotheek staan verschillende computers die vrij gebruikt kunnen worden om iets op te zoeken en/of af te printen. Je kan er ook hulp vragen om de online catalogus te gebruiken en een account te maken via ‘mijn bibliotheek’. 

Digihelpers staan je bij

Op regelmatige tijdstippen zal een vrijwilliger op beide plaatsen aanwezig zijn om u op weg te helpen en wegwijs te maken. 

  • Elke 1ste en 3de maandagnamiddag van de maand komt een vrijwilliger hulp bieden van 14:30 tot 17:00 in het digipunt in het dienstencentrum. 
  • Iedere laatste donderdag van de maand komt een vrijwilliger hulp bieden van 17:00  tot 18:30 in het digipunt in de bibliotheek. 

De digihelpers herlpen je bij al je digitale vragen: met de computer je cv maken of een opleiding volgen, Tax-on-web invullen, met Smartschool werken, videobellen met je smartphone, een premie online aanvragen, met een app een trein- of busticket betalen en veel meer. Je leert het rustig aan, stap voor stap. Zo zorgen we ervoor dat je online veel meer kunt! 

Wist je dat?

  • In het lokaal dienstencentrum worden reeds jarenlang vormingen aangeboden door CVO Scala en is er maandelijks een vrijwilliger aanwezig in de cafetaria voor het computercafé. Daar kan je gratis terecht met al je digitale vragen.
  • In de bibliotheek kan je 4 keer per jaar een interessante les volgen bij de Digidokter.  Alle info hierover vind je hier.