Lokaal bestuur Meulebeke annuleert eigen indooractiviteiten tot eind december en roept op tot voorzichtigheid

Gepubliceerd opdonderdag 18 nov 2021 om 20:30
De coronabesmettingen in Meulebeke blijven stijgen en bereiken een zeer hoog cijfer van 138 besmettingen. Hierdoor beslist het college, op advies van de crisiscel van de gemeente, om de eigen indooractiviteiten op te schorten van 19 november tot eind december.

Waarom deze beslissing?

“Meulebeke telt op vandaag 138 besmettingen. Het hoogste cijfer ooit sinds de uitbraak van de besmettingen in maart 2020. Daarom ziet het college van burgemeester en schepenen zich genoodzaakt om in te grijpen. Toch willen we het verenigingsleven en de lokale economie niet opnieuw in een lockdown brengen. Door het goede voorbeeld te geven en de eigen activiteiten te annuleren, hopen we het tij te doen keren. We kunnen niet blijven toezien en vinden de situatie bijzonder ernstig. We nemen als lokale beleidsmakers dan ook onze verantwoordelijkheid en hopen door deze moeilijke beslissing de werking van de scholen, het reguliere verenigingsleven en de economische activiteiten in onze gemeente staande te houden” aldus burgemeester Dirk Verwilst.

 

Voorlopig nog geen burgemeestersbesluit

Burgemeester Verwilst: “We zullen deze maatregel na één maand evalueren in de hoop een positief effect op de besmettingscijfers te kunnen waarnemen. Een burgemeestersbesluit met bijkomende beperkingen voor externe organisatoren en in private feestzalen wordt voorlopig nog niet uitgevaardigd. Zo geven we de kans aan verengingen hun kleinschalige activiteiten verder te organiseren en externe organisaties hun werking voort te zetten. Op vandaag hebben we niet de middelen om op lokaal niveau de kraan dicht te draaien. Onze lokale ondernemers hebben immers geen recht op steunmaatregelen. Uiteraard moet men de federale maatregelen, die op 17 november werden verkondigd, strikt opvolgen. De politiezone Midow zal alvast de opdracht krijgen om de handhaving streng te controleren en indien nodig in te grijpen, te penaliseren of te verbaliseren. We vragen aan alle burgers en organisatoren om hun verantwoordelijkheid te nemen, zeer waakzaam te zijn en de maatregelen strikt op te volgen. We vragen hen ook om mondmaskers in te zetten bij elke gelegenheid. Het dragen van een mondmasker heeft immers getoond een krachtig wapen te zijn tegen de verspreiding van het virus dat jammer genoeg weer alom vertegenwoordigd is in ons midden.”

Indooractiviteiten in eigen zalen worden geannuleerd

  • Alle evenementen in OC Vondel, geen verhuur tot eind december.
  • Alle evenementen in lokaal dienstencentrum Ter Deeve, geen verhuur tot eind december.
  • Alle evenementen in het gemeentehuis.
  • Alle evenementen in het sociaal huis.

Deze activiteiten gaan door mits bijkomende maatregelen

  • Het restaurant van het lokaal dienstencentrum blijft open. Het tonen van een Covid Safe Ticket is verplicht, het dragen van mondmasker ook, uitgezonderd tijdens het consumeren.
  • De cafetaria van het lokaal dienstencentrum kan openblijven. Het tonen van een Covid Safe Ticket is verplicht en ook het dragen van een mondmasker, uitgezonderd tijdens het consumeren.
  • Enkel trainingen en sportwedstrijden indoor op Ter Borcht kunnen doorgaan (geen extra activiteiten) mits het volgen van de protocollen van de sportfederaties en het dragen van een mondmasker.

Oproep om activiteiten tijdelijk op te schorten

Het college van burgemeester en schepenen raadt evenwel alle organisatoren aan om de risico’s ernstig te evalueren en de voorkeur te geven aan een opschorting van de bijkomende activiteiten of om bijvoorbeeld met take-away te werken. Annulatiekosten door het laattijdig afgelasten van activiteiten in gemeentelijke gebouwen zullen niet aangerekend worden. Daarnaast staat ook ons lokaal covidteam en de lokale crisiscel ter beschikking om risico’s mee in te schatten en naar alternatieven te zoeken.

De maatregelen worden wekelijks geëvalueerd en bijgestuurd. Om een dalende trend te kunnen waarnemen moeten we dit echter minstens tot eind december aanhouden.

Nieuwe federale maatregelen van kracht vanaf 20 november

Vanaf 20 november 2021 gelden er nieuwe maatregelen voor evenementen: er is een mondmaskerplicht vanaf 10 jaar zowel indoor als outdoor ongeacht de grootte van het evenement. Een Covid Safe Ticket en mondmasker wordt verplicht voor publieke en private bijeenkomsten met meer dan 50 personen binnen of meer dan 100 personen buiten, alsook voor privéfeesten in de horeca en in het algemeen in de horeca. Bij het scannen van het Covid Safe Ticket moet er een strikte controle zijn met de identiteitskaart. Het is absoluut belangrijk om ook verder de hygiënemaatregelen te volgen. Het Overlegcomité roept op om sociale contacten maximaal te beperken.

Alle verenigingen ontvangen nog een brief. Deelnemers van afgelaste/verplaatste activiteiten ontvangen een mailing.