Reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum), een gevaarlijke, uitheemse plant, komt reeds geruime tijd voor in de vallei van de Devebeek. De plant wordt tot 5 m hoog en is tussen juli en september herkenbaar aan zijn witte bloemschermen. De enorme bladeren zijn behaard; de stengel is roodgevlekt.

Let op voor verwarring met de ongevaarlijke, gewone berenklauw; deze planten zijn kleiner en de stengel is zonder rode vlekken (helemaal groen). De reuzenberenklauw verspreidt zich verder binnen het reguliere beheer van de waterloop en neemt ook aanpalende extensief beheerde percelen massaal in. Om de verdere opgang stop te zetten werden door het gemeentebestuur, in samenwerking met de provincie, bestrijdingsacties uitgevoerd tijdens de voorbije maanden. 

Het sap van de plant bevat proteïnen die geactiveerd worden door zonlicht (maken de huid gevoelig voor zonlicht) en die huidletsels veroorzaken. Ongeveer 24 uur na het contact met het sap ontstaan rode, jeukende vlekken, die enkele uren later overgaan tot zwellingen, blaren en ernstige brandwonden. Deze wonden genezen pas na 1 à 2 weken. Als het sap in de ogen terechtkomt, kan in sommige gevallen permanente blindheid ontstaan.

Het sap van de reuzenberenklauw is ook giftig! Inname van het sap via de mond kan dodelijke gevolgen hebben.

Voorzorgsmaatregelen

  • Vermijd elk contact met de reuzenberenklauw en berenklauw.
  • Spoel na contact onmiddellijk met koud water en vermijd zeker 1 week de zon.
  • Draag kledij die hals, armen en benen bedekt.
  • Eet nooit van de berenklauw.
  • Als er na contact huidletsels verschijnen, raadpleeg dan zeker uw huisarts.