Het vernieuwd recyclagepark in Meulebeke opent op 28 juni

Gepubliceerd opdonderdag 27 jun 2024 om 08:00
Na zes maanden intensieve werken is het park klaar voor gebruik en vanaf 28 juni kunnen de IVIO-burgers er weer terecht. Een bezoek aan het vernieuwde park zal er echter anders uitzien dan voorheen.

Het vernieuwde recyclagepark heeft zijn oppervlakte verdubbeld en is modulair opgebouwd, een nieuw concept voor het IVIO-gebied, dat reeds succesvol is toegepast in Oostende en Bredene.

Een van de belangrijkste veranderingen is dat bezoekers bij de meeste afvalsoorten een platform oprijden om hun afval naar beneden te gooien in verzonken containers. Dit ontwerp maakt het park gebruiksvriendelijker en zorgt voor een betere ergonomie voor zowel de bezoekers als het personeel.

Onder het platform bevinden zich verschillende afvalfracties zoals KGA, de Kringwinkel, Bebat en Recupel. Het platform zelf werd in slechts vijf dagen gebouwd. Daarnaast zijn er zonnepanelen, een warmtepomp en LED-verlichting geïnstalleerd, wat van het park een duurzaam project maakt. De totale investering bedraagt ongeveer 1,8 miljoen euro, waarvan het oprijplatform 500.000 euro kost. Intercommunale IVIO neemt het grootste deel van de kosten voor haar rekening, terwijl de gemeente Meulebeke 550.000 euro (excl. BTW) bijdraagt.

De meeste afvalstromen blijven gratis of deels betalend, met uitzondering van grofvuil, dat altijd betalend is. Dit moet de burgers aanmoedigen om beter te sorteren. Tarieven en registratie blijven ongewijzigd, maar er is een nieuwe fractie toegevoegd voor asbest.

Meulebeke is nu het vijfde IVIO-recyclagepark waar asbest in gesloten IVIO-zakken kan worden aangeleverd, naast Ingelmunster, Ledegem, Oostrozebeke en Tielt. Vorig jaar werd er 55 ton asbest ingezameld via deze parken.

In 2023 zamelde het recyclagepark 1888 ton afval in, wat neerkomt op 170 kg per inwoner. Meer dan 90% hiervan wordt effectief gerecycleerd, met tuinafval als grootste fractie, gevolgd door houtafval en bouwafval.

Met deze vernieuwingen zet Meulebeke een belangrijke stap in de richting van een duurzamer en effici├źnter afvalbeheer, wat bijdraagt aan een groenere en zorgzamere leefomgeving voor al haar inwoners.