Provincie en gemeente huldigen nieuw fietspad in langs de Pittemstraat

Gepubliceerd opvrijdag 26 mei 2023 om 22:00
Op vrijdag 26 mei werd het nieuw fietspad langs de Pittemstraat in Meulebeke ingereden. Fietsers kunnen voortaan veilig en comfortabel fietsen tussen Meulebeke, Pittem en Egem.

De Pittemstraat maakt deel uit van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, het netwerk voor dagelijkse fietsverplaatsingen.

Uitgevoerde werken

Het nieuwe fietspad is 2,2 kilometer lang en bestaat uit verhoogde enkelzijde fietspaden en een dubbelrichtingsfietspad in beton. Er is een veilige oversteek voorzien tussen beide fietspaden. Aquafin legde ook een gescheiden rioleringsstelsel aan, waarbij het wegdek vernieuwd werd. De Pittemstraat kreeg enkele snelheidsremmende maatregelen, zoals asverschuivingen. 

Veilig fietsen

In 2018 legde de provincie West-Vlaanderen al een fietspad aan in de Meulebekestraat in Pittem dat nu direct aansluit op het nieuwe fietspad in de Pittemstraat. In 2021 legde de provincie ook al een fietspad aan in de Egemstraat,ook in Pittem. Zo is er voortaan een fietsveilige verbinding tussen Pittem, Egem en Meulebeke.

Kostprijs

De kostprijs van de werken bedraagt 4,2 miljoen euro, inclusief btw. Het aandeel van de provincie bedraagt 1,1 miljoen euro. Er werd een toelage van 50 % gevraagd aan het Vlaamse gewest via het Fietsfonds. De overige kosten worden gedeeld door de gemeente Meulebeke (1,9 miljoen euro), Aquafin (468.333,81 euro) en Lokaal Pact (680.430,86 euro).