PFOS/PFAS in Meulebeke?

Gepubliceerd opwoensdag 14 jul 2021 om 08:30
Naar aanleiding van de bodemverontreiniging rondom de site van 3M in Zwijndrecht lanceerde de Vlaamse Regering een grootschalig onderzoek naar mogelijke PFOS/PFAS-verontreiniging in de rest van Vlaanderen.

Ook op andere plaatsen in Vlaanderen kunnen deze stoffen in het milieu terechtkomen. Door uitstoot van fabrieken, gebruik van producten, incidenten of het blussen van branden met fluorhoudend blusschuim. Voor deze inventarisatieronde roept de Vlaamse Regering de hulp in van alle lokale besturen.

Wat is PFOS/PFAS nu eigenlijk?

Kort uitgelegd gaat het om ingewikkelde chemische verbindingen die allemaal fluor bevatten, het zijn zogenaamde fluorverbindingen. Deze stoffen worden al decennia lang gebruikt in industriële en andere processen en in vele producten (vb. verf, blusschuim, pannen, kledij, cosmetica) omwille van hun brandwerende, vuil- en waterafstotende eigenschappen. Maar er is een keerzijde, namelijk de negatieve milieu-impact die ze teweegbrengen. De stoffen verspreiden gemakkelijk via water en lucht, maar zijn nauwelijks biologisch afbreekbaar door de natuur en het menselijk lichaam.

De lokale besturen dienden een inventaris te bezorgen van alle sites die als oefenterrein gebruikt worden door de brandweer of waar een zware industriële brand gewoed heeft. Deze lijst werd door de overkoepelende brandweerzone Midwest opgemaakt en aan ons bezorgd. Daarnaast diende het lokaal bestuur ook een inventaris te bezorgen van de locaties waar mogelijks activiteiten werden/worden uitgeoefend waarbij PFOS/PFAS-houdende producten werden/worden gebruikt, op basis van de gemeentelijke inventaris risicogronden en de overeenkomstige Vlarem- en Vlarebo-rubrieken. Onze milieudienst heeft dit nauwgezet bekeken.

De Vlaamse Regering zal aan de hand van de door de lokale besturen aangeleverde info een prioriteitenkader opmaken, waarbij de prioriteit zal gaan naar terreinen nabij woon- en drinkwatergebieden. De Vlaamse Regering wil zo snel mogelijk van start gaan met het uitvoeren van verkennende bodemonderzoeken op de locaties met potentiëel risico.

Het lokaal bestuur volgt de problematiek nauw op. Van zodra er meer info wordt aangereikt betreffende onze gemeente of van zodra er maatregelen worden opgelegd betreffende een specifieke zone of terrein, zal hierover gecommuniceerd worden.

Meer info over PFOS/PFAS kunt u terugvinden op de website van de Vlaamse Overheid www.vlaanderen.be/pfos-vervuiling.