Overlast door dieren

Gemeente Meulebeke werkt voor het vangen en opvangen van rondzwervende dieren samen met de vzw Dierenasiel regio Roeselare. Het gaat om de groep dieren die wettelijk gezien door particulieren mogen gehouden worden, ook over zwerfkatten. De meest voorkomende problemen zijn overlast door loslopende honden, overlast door achtergelaten huisdieren en overlast door zwerfkatten.
Ondervindt u ook hinder, dan kan u dit melden aan de gemeente (051 48 80 80 - info@meulebeke.be) of aan de politie (051 59 13 80 - wijkmeulebeke@midow.be).

Dierenasiel

Gemeente Meulebeke werkt samen met de vzw Dierenasiel regio Roeselare. Je kan er een huisdier afstaan, een hond of een kat adopteren of je aanmelden om mee te helpen als vrijwilliger.

Zwerfkatten

Gemeente Meulebeke voert een actief zwerfkattenbeleid om de zwerfkattenproblematiek aan te pakken.

Heb je overlast van zwerfkatten? Dan kan je dit melden via het algemeen meldformulier.

  • Na melding bij het gemeentebestuur vangt de vzw dierenasiel regio Roeselare, met behulp van speciale vangkooien, de zwerfkatten op die zich op het openbaar domein bevinden.
  • De kooien worden nauwlettend in de gaten gehouden. Huiskatten die gevangen zouden worden en correct gechipt zijn, worden meteen terug vrijgelaten.
  • Het dierenasiel brengt de gevangen katten naar een erkende dierenarts. De dierenarts voert een grondig gezondheidscontrole uit, behandelt de katten tegen endo- en ectoparasieten, katinnen worden gesteriliseerd en katers gecastreerd. De behandelde kat krijgt een knip in het oor als merkteken. Wanneer de dierenarts vaststelt dat een kat ernstig ziek is of bij onnodig lijden kan deze beslissen om de kat te euthanaseren.
  • De katten worden door het dierenasiel opnieuw vrijgelaten op de plaats van de vangst. De bedoeling is dat de katten zich op die manier enerzijds niet meer voort planten en anderzijds een territorium bezet houden. Zwerfkatten die nog niet volledig verwilderd, maar socialiseerbaar zijn, worden ter adoptie gesteld.

Ontdek via deze link meer algemene informatie over dierenwelzijn in Vlaanderen.