Ondersteunend herstelplan Meulebeke

Gepubliceerd opdinsdag 14 jul 2020 om 11:12
De coronacrisis en de opgelegde maatregelen vergden van ieder van ons verregaande inspanningen. Niettegenstaande werden de maatregelen door onze Meulebeekse bevolking goed opgevolgd. Dank-u-wel.

De maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan hebben echter het Meulebeekse leven op verschillende vlakken geraakt. Daarom wil het lokaal bestuur alle getroffen sectoren een duwtje in de rug geven.

Tijdens de gemeenteraad van 8 juli werden daarom volgende maatregelen goedgekeurd ter ondersteuning:

Verenigingen, huurders gemeentelijke lokalen

Heel wat verenigingen en huurders van gemeentelijke lokalen, leden door de quarantainemaatregelen zware omzetverliezen en/of ondervinden een grote impact op hun werking. Daarom zullen geen huurgelden of concessievergoedingen aangerekend worden voor de periode van 13 maart tot 30 juni 2020 (met uitzondering van huur voor woonst).

Lokale economie


Vrijstelling belastingen

De maatregelen hadden ook een grote impact op onze lokale economie. Meerdere handelszaken en ondernemers werden verplicht om hun activiteiten stop te zetten en zagen hun inkomsten sterk teruglopen. Daarom werd beslist om bepaalde belastingen niet te innen voor de periode van 13 maart tot 30 juni.

De vrijstelling geldt voor de belasting op terrassen, de belasting op standplaatsen wekelijkse markt en frituren en de retributie op de plaatsrechten van de kermissen.

Waardebon

Om inwoners en handelaars te steunen werd beslist om aan elke Meulebeekse inwoner een waardebonkorting te schenken van € 5. Concreet betekent dit dat elke inwoner een waardebon bij de gemeente kan aankopen van € 15. Bij elke waardebon die gekocht wordt, legt de gemeente € 5 bij zodat de bon een totale waarde heeft van € 20. Voor financieel kwetsbare groepen bedraagt de opleg van de gemeente € 10.

De waardebonnen zullen beschikbaar zijn vanaf eind september. De bonnen kunnen gebruikt worden in de deelnemende Meulebeekse handelszaken en zijn geldig tot 31 december 2020.

Alle praktische info zal opgenomen worden in het gemeentelijk informatieblad van september, via de website en de sociale media. Ook de deelnemende handelszaken zal je daar terugvinden.

Thema's