Bekijk de nieuwe Markt!

Gepubliceerd opdonderdag 20 mei 2021 om 12:00
Na een lange weg vol wikken, wegen, dromen en plannen is het zover: de finale plannen voor De Markt zijn klaar. Het ontwerpbureau ging aan de slag met jullie laatste input uit Preus op Meulebeke en kneedden het tot dit gezellige groene hart van onze gemeente. Aan jullie om als eersten te kijken!

Het plan

De nieuwe Markt is een collectief ontwerp dat vorm kreeg onder de hoede van INFRAbureau Demey. Samen met Denis Dujardin BV - consultant/architect met een internationale expertise in landscaping en stadsplanning - zette dit studiebureau hun creatieve schouders onder dit project. Beelden spreken altijd luider dan woorden, maar we willen je de ideeën achter de gemaakte keuzes absoluut niet onthouden. Een kort overzicht:

  • De eenheid van materialen is een cruciale pijler in dit ontwerp. Als één groot tapijt schuift het "onder" de kerk, als bemiddelaar tussen de diversiteit rond De Markt. Een aangename, herkenbare plek als centrum van de gemeente.
  • De keuze voor traditionele, ambachtelijke materialen is weloverwogen. Roodbruine tinten geven de buurt een warme kleur, gebakken klinkers zorgen voor een traditionele toets. Het wegdek, uitgewassen beton met een warmbruin natuursteentje als toplaag, sluit aan bij deze visie en voorziet tegelijk de nodige stevigheid voor het verkeer.

  • Het plein baadt in sterk en duurzaam groen: met een gevarieerde bloemenselectie en allerhande groenblijvers oogt het blijvend mooi en kleurrijk.
  • De bomen staan niet te dicht bij de gebouwen en kunnen oud en groot worden als schaduwbrengers van De Markt.
  • De Markt wordt opnieuw een ontmoetingsplaats met houten zitbanken, afgewisseld met betonnen borduren op zithoogte.

  • Een "labyrinth" dat langs de kerk loopt, leidt de wandelaars tussen een groene omgeving over het plein en beschut ze van de parking. Ook hier zijn zitplaatsen tussen het groen voorzien.
  • De verhoogde plantenbakken structureren en organiseren het plein in de vorm van ellipsen. Ronde vormen zijn "vriendelijke" vormen.
  • Voldoende parkeerplaatsen waren een must, maar niet alles wordt parkeerplaats. De markt wordt ingedeeld in dagelijkse parkeerplaatsen en occasionele parkeerplaatsen.

  • We blijven Meulebeke, dé berengemeente. Onze fiere beer krijgt dus een ereplaats en zal van het gemeentehuis over de nieuwe Markt uitkijken.

Circulatie

Ook op mobiliteitsvlak zijn er enkele duidelijke veranderingen. De Markt is niet langer een rond punt dankzij een knip tussen de Kerkstraat en de Kapellestraat. De Kapellestraat zal doodlopen ter hoogte van De Markt zodat de parking toegankelijk blijft, maar loopt dus niet langer uit langs onze kerk. In plaats daarvan komt een doorsteek langs 't Park naar de Holdestraat, via het KBC-gebouw.

De Marktstraat wordt autoluw in functie van de verkeersveiligheid voor trage weggebruikers en om extra zuurstof te geven aan een diversiteit aan handelszaken, als verlengstuk van de bestaande handelskern. De Marktstraat zal bijgevolg enkel toegankelijk zijn voor plaatselijk verkeer. Het doorgaand verkeer vanuit de Kerkstraat, Oostrozebekestraat en Karel van Manderstraat zal via de Hoogstraat naar de vernieuwde Plettinckplaats worden geleid. Het verkeer vanuit de Kerkstraat kan nog steeds naar de Holdestraat rijden, maar vanaf nu langs de andere kant van de kerk.

Ook de Goethalsplaats krijgt een opknapbeurt, mede door de aanleg van een nieuwe hoppin-bushalte. Dit vereist een breder voet- en fietspad, waardoor de rijrichting rond het plein wordt omgedraaid en een plateau de snelheid zal dempen. De volledige projectzone zal na oplevering een fietszone worden waar de fietser voorrang krijgt en op de rijweg mag rijden. De snelheid van alle verkeer wordt hier beperkt tot 30 kilometer per uur.

Jouw input

Hoe rijmt dit ontwerp met jouw stem die je in twee participatiefases op Preus op Meulebeke liet horen? We lazen, bespraken, analyseerden en bundelden alle info die we van jou kregen. Daarmee gingen het studiebureau en de architect telkens concreet aan de slag om het project mee te kneden tot jouw vorm. Bekijk de samenvattingen van de resultaten van de eerste en tweede participatiefase om het allemaal nog eens op te frissen!

Wat volgt?

Vanaf nu wordt de gunning van het project voorbereid, zodat we het project in het najaar kunnen aanbesteden. Wat het platform Preus op Meulebeke betreft, zijn we razend enthousiast over de eerlijke en constructieve inbreng van de Meulebekenaren over de beleidskeuzes. We hebben de smaak te pakken om onze inwoners ook in de toekomst te blijven betrekken bij andere gemeentelijke vraagstukken. Hou dus zeker in het vervolg ook een oogje op preus.meulebeke.be!