Nieuwe locatie Vaccinatiecentrum Tielt

Gepubliceerd opdinsdag 19 okt 2021 om 10:44
In Vaccinatiecentrum Europahal Tielt is de allerlaatste prik gezet op woensdag 13 oktober. De vroegere toonzaal van Van Hulle Bouwcentrum, op het industrieterrein Tielt Noord is de nieuwe locatie voor de verdere priksessies en krijgt de naam Vaccinatiecentrum Tielt Noord.

De hogere federale en regionale overheden hebben de vaccinatiecentra gevraagd om langer open te blijven dan voorzien, alvast tot en met eind dit jaar met nog een eventuele bijkomende verlenging naar volgend jaar. Deze onverwachte verlenging - in combinatie met het gegeven dat de Europahal vanaf eind oktober weer helemaal wordt ingeschreven binnen de beschikbare Tieltse socio-culturele infrastructuur - maakt dat diende uitgekeken en uitgeweken naar een alternatieve locatie. 

 ACHTERGROND

De gevraagde verlenging is eigenlijk al de tweede. Initieel zou het vaccinatietraject zijn afgewerkt uiterlijk tegen het einde van de zomer. Toen kwam echter de beslissing om een derde prik te voorzien voor de 85-plussers en immuun verzwakte personen. Die beslissing droeg er toe bij dat de vaccinatiecentra alvast open moesten blijven tot en met 15 oktober 2021.

In Vaccinatiecentrum Europahal Tielt werd de allerlaatste prik gezet op woensdag 13 oktober. Alle 85-plussers en immuun verzwakte personen kregen er nog hun derde prik mee. Nu ook de 65-plussers nog hun 3de prik moeten krijgen vόόr Kerstmis, de overheid de optie voor een ruimere bijkomende vaccinatie vanaf 2022 nog achter de hand houdt én de Europahal niet langer beschikbaar kon worden gesteld, diende de zoektocht aangevat naar een alternatieve locatie voor een doorstart van Vaccinatiecentrum Tielt.

Binnen Eerstelijnszone RITS is bepaald dat zowel vaccinatiecentrum Tielt als Izegem blijven bestaan, om de betrokken partnergemeenten zo goed als mogelijk te kunnen blijven bedienen.

Omwille van de centrale ligging van Tielt binnen ons vaccinatiegebied, is samen met alle partnergemeenten (Dentergem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt en Wingene), ELZ Rits en Midwest afgesproken dat Tielt idealiter de meest aangewezen vestigingsplaats zou blijven.

NIEUWE LOCATIE EN - BENAMING  

Het stadsbestuur van Tielt kwam uiteindelijk uit bij de vroegere toonzaal van Van Hulle Bouwcentrum, op het industrieterrein Tielt Noord. Het vaccinatiecentrum krijgt onderdak in de Galgenveldstraat 16 en krijgt als nieuwe benaming 'Vaccinatiecentrum Tielt Noord'. Op die manier wordt mogelijke verwarring vermeden met het vroegere vaccinatiecentrum en wordt tegelijk duidelijk gemaakt dat het doek is gevallen over de Europahal als vaccinatiecentrum. 

De nieuwe locatie is logistiek prima geschikt om een vaccinatiecentrum te herbergen. De vroegere toonzaal biedt ruimte voor voldoende vaccinatieloketten, heeft een aparte in- en uitgang en in het kantoorgedeelte kan de apotheek, stockageruimte, EHBO en coördinatie van het centrum worden ondergebracht. Ook de observatiezone nà vaccinatie en de checkout balie zullen daar zijn voorzien. Er is ook voldoende parkeergelegenheid in de onmiddellijke omgeving.

Er zal worden gewerkt met 2 wachtzones van waaruit men dan kan doorstromen naar een 7-tal ‘vaccinatieloketten’; dat zijn compartimenten waar de prik wordt gezet. Er wordt afgestapt van de vaccinatielijnen.

VERVOLGSTAPPEN  

Na de laatste prik op 13 oktober werd gestart met de ontmanteling van de vaccinatie-inrichting binnen de Europahal. Die wordt gedeeltelijk gerecupereerd en opnieuw opgebouwd in Tielt Noord, mits een aantal aanpassingen.

Doel is om op 10 november een eerste volwaardige priksessie te houden op de nieuwe site en dan vanaf maandag 15 november voluit te gaan vaccineren.

De eerste uitnodigingen worden in principe verstuurd in de week van 25 oktober, dit is een tweetal weken op voorhand als vanouds.