Nieuw pakket aan Vlaamse steunmaatregelen

Gepubliceerd opdinsdag 17 nov 2020 om 15:12
Om de zelfstandigen en ondernemingen te ondersteunen tijdens de coronacrisis voorziet de Vlaamse overheid een aantal nieuwe steunmaatregelen alsook een versoepeling van verschillende bestaande subsidies.

Steunbedrag: 10% van normale omzet

Alle handelszaken die verplicht gesloten zijn kunnen automatisch een beroep doen op het Nieuw Vlaams beschermingsmechanisme. Dat betekent dat zij geen omzetverlies moeten aantonen voor de periode waarin ze verplicht gesloten zijn. Het steunbedrag is 10% van de omzet die de onderneming had in dezelfde periode in 2019. Dat is ongeveer 2/3de van de vaste kosten. Voor ondernemers die nog geen jaar bezig zijn, wordt een andere gelijkaardige periode in rekening gebracht of wordt naar het financieel plan gekeken. Handelszaken die ondertussen het systeem van ‘click&collect’ toepassen, zullen eveneens een beroep kunnen doen op de steun.

Niet enkel wie verplicht gesloten is, ondervindt gevolgen van de maatregelen. Ook andere ondernemers kunnen een premie aanvragen als ze een omzetverlies van 60% hebben geleden. Toeleveranciers van verplicht gesloten ondernemingen kunnen een aanvraag indienen voor een kortere periode, die overeenstemt met de verplichte sluitingsperiode van hun klanten.

Minimum € 1000 maximum € 60000

Het Nieuw Vlaams beschermingsmechanisme zal in twee periodes mogelijk zijn:

  • van 1 oktober tot 15 november
  • van 16 november tot 31 december

Voor die eerste periode was het al zo dat cafés en restaurants die verplicht gesloten zijn een keuze kunnen maken tussen een steun van 10% voor de sluitingsperiode sinds 19 oktober waarvoor ze geen omzetverlies moeten aantonen. Of 10% van de normale omzet tijdens de periode van 1 oktober tot 15 november waarvoor ze wel 60% omzetverlies moeten aantonen. Nu komt daar een tweede periode van 16 november tot 31 december bij. De aanvraag voor de eerste periode (1 oktober tot 15 november 2020) kan ingediend worden vanaf maandag 16 november via de website van VLAIO.

Voor kleine ondernemingen komt er een minimumbedrag van € 1000 steun voor de periode van anderhalve maand. Voor ondernemingen met 50 werknemers of meer is er een extra maximumplafond van € 60000 voor de periode van anderhalve maand. De plafonds worden verhoudingsgewijs aangepast voor ondernemingen die een aanvraag indienen voor een kortere periode van verplichte sluiting.

Indieningstermijn handelshuurlening verlengd tot 1 maart 2021

Om ondernemers verder te ondersteunen in hun vaste kosten, is er ook de mogelijkheid om een handelshuurlening af te sluiten. Wie zijn of haar pand huurt, kan een vrijwillige overeenkomst sluiten met de verhuurder. De handelshuurlening kon oorspronkelijk tot 1 december 2020 aangevraagd worden, maar aangezien de crisis blijft aanhouden wordt die indieningstermijn verlengd tot 1 maart 2021.

Andere maatregelen

Naast het Vlaams beschermingsmechanisme en de achtergestelde lening zijn er nog maatregelen om ondernemers te ondersteunen. Zo kunnen maatwerkbedrijven en -afdelingen nog tot het einde van dit jaar een tijdelijke aanpassingspremie krijgen. Dat is een premie om de bedrijven in staat te stellen de extra kosten voor het aanpassen van de arbeidsorganisatie of het woon- werkverkeer of dienstverplaatsingen te vergoeden. 

Ook op (middel)lange termijn zijn er nog een aantal maatregelen die bedrijven moeten ondersteunen tijdens de komende maanden en jaren:

  • Er zijn de achtergestelde leningen voor start-ups, scale-ups, kmo’s en zelfstandigen. Dat zijn leningen voor een periode van 3 jaar die nog tot 15 april 2021 aangevraagd kunnen worden.
  • Er zijn ook de waarborgen waarvan de capaciteit werd verhoogd tot € 3,4 miljard en voor grotere bedrijven is er de Gigarant-waarborg.
  • De win-winlening werd uitgebreid en het vriendenaandeel mogelijk gemaakt. Ondertussen wordt ook gewerkt aan het Welvaartsfonds. Met die maatregelen wil minister Crevits het spaargeld van de Vlaming activeren.
  • Voor ondernemingen in de sociale economie (maatwerkbedrijven en -afdelingen) is er de mogelijkheid om een herstelkrediet corona aan te vragen. Dat is een voordelige lening van minimum € 50.000 en maximum € 250.000 voor een maximale looptijd van 5 jaar. De terugbetaling van het kapitaal kan een jaar uitgesteld worden en de rente varieert in principe tussen 1 en 3%.

Ontdek verdere informatie over deze nieuwe maatregelen hier. Informatie over alle steunmaatregelen kan je hier nalezen.