Mondmaskers: Hoe kies je de beste?

Gepubliceerd opwoensdag 25 nov 2020 om 10:51
Mondmaskers kunnen we ondertussen niet meer wegdenken uit ons dagelijkse leven. In heel wat situaties is het dragen ervan verplicht. Er circuleren op dit moment verschillende soorten mondmaskers, maar zij beschermen ons en onze medemensen niet allemaal even goed.

Verschillende soorten mondmaskers

Er bestaan ondertussen al een heleboel verschillende soorten mondmaskers.

Chirurgische maskers worden vooral gebruikt door verplegend personeel en zijn bedoeld om zowel de patiënt als zichzelf te beschermen tegen eventuele besmettingen.

FFP2/FFP3-maskers beschermen de drager nog beter tegen het coronavirus. Beide soorten worden vandaag vooral gebruikt in de medische sector

Comfortmaskers zijn mondmaskers die vooral worden gedragen door het grote publiek maar ook bijvoorbeeld door professionelen uit de medische sector. Zij zijn bedoeld voor personen die geen symptomen van besmetting vertonen en die zich in de openbare ruimte begeven. Wie een comfortmasker draagt, beschermt enkel anderen tegen een eventuele besmetting.

Het is dus van groot belang dat iedereen een goed mondmasker heeft, het op de juiste manier en locatie opzet en het combineert met de 6 gouden regels tegen corona. Zo draagt iedereen bij aan het principe “Ik bescherm jou, jij beschermt mij”.

Welke zijn nu precies wel en niet geschikt? Ontdek het overzicht hier.

Enkele tips bij de aankoop

  • Kies de juiste maat. Er bestaan verschillende maten (kinderen, mannen of vrouwen) en verschillende manieren om ze vast te maken (achter de oren of achter het hoofd). Een mondmasker met de juiste maat sluit nauw aan op je gezicht. Zakt je mondmasker af terwijl je beweegt of praat, dan heeft het niet de passende maat voor je gezicht.
  • Sta je op het punt een mondmasker te kopen, controleer dan eerst of je het adres en de identiteit van de fabrikant en een referentie kan vinden op het mondmasker of de verpakking.
  • Kijk vervolgens na of er een gebruiksaanwijzing aanwezig is en lees die eerst door. Zo weet je meteen op welke manier je het masker moet dragen, of je het moet wassen voor eerste gebruik, voor welke leeftijden het geschikt is enzovoort.
  • Koop het masker niet als het niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet.

Nog wat wijze raad voor een correct gebruik

  • Het masker moet de kin, mond en neus bedekken. Een mondmasker dat je onder je neus draagt, beschermt jezelf en anderen niet.
  • Bewaar je mondmasker in een stoffen zak en niet in je handtas of zak van je jas.
  • Laat een kind jonger dan 3 jaar nooit een mondmasker dragen. Zij kunnen er door stikken.
  • Het is normaal dat je het gevoel hebt om minder lucht te hebben als je je mondmasker op hebt. Het betekent dat het masker werkt. Doe daarom zeker geen zware inspanningen als je je masker draagt.
  • Onderhoud je mondmasker op de juiste manier. Volg de wasinstructies die bijgevoegd zijn of gebruik het niet langer dan de aangegeven gebruiksduur.

Raadpleeg de website info-coronavirus.be voor nog meer tips.

 

Thema's