Meulebeke beschermt waardevolle veteraanbomen

Gepubliceerd opdinsdag 22 feb 2022 om 13:00
Vorig jaar lanceerde onze gemeentelijke groendienst een adviesvraag over enkele bijzondere bomen in het Kapellebos. Op de grens van het Kapellebos prijken namelijk twee meerstammige veteraanbomen, haagbeuken ofte Carpinus Betulus.

Deze bomen worden nu namelijk bedreigd omdat hun wortelzone zo goed als dagelijks betreden wordt door wandelaars en fietsers die domein Ter Borcht bezoeken. Dat veroorzaakt gronderosie aan de stamvoeten, vormt een gevaar voor de stabiliteit en het verlaagt de gezondheidstoestand van de bomen.

In november 2021 kwam het verlossende antwoord: Rudi Geerardyn van de Vlaamse Vereniging voor Openbaar Groen, bestempelde het Kapellebos als een historische groenzone die samen met het domein Ter Borcht een waardevol groendomein vormt binnen de gemeente Meulebeke.

Beide bomen hebben een hoge landschappelijke waarde en een boomwaarde van om en bij de 13.000 euro. Dit bedrag werd berekend volgens de uniforme methode voor de waardebepaling van bomen.

In elk geval groen licht voor de gemeente om deze bomen in de toekomst te beschermen tegen mogelijke bedreiging. In opdracht van het gemeentebestuur wordt dan ook een houten hek rond de bomen geplaatst, samen met een informatief bord over deze waardevolle veteraanbomen.