Covid- en griepvaccinatie najaar 2023

Gepubliceerd opdinsdag 19 sep 2023 om 18:00
Sommige mensen lopen meer risico om door griep of covid-19 zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis te belanden of zelfs te overlijden. Om zich daartegen te beschermen, laten ze zich best vaccineren.

Covid-19

Dit najaar start de nieuwe COVID-19-vaccinatiecampagne. Het vaccin wordt sterk aanbevolen voor personen die kwetsbaar zijn om door COVID zwaar ziek te worden en voor wie werkt in de zorg. Voor andere personen staat het vrij om zich te laten vaccineren. Het COVID-vaccin blijft gratis voor iedereen.

Voor wie aanbevolen?

  • iedereen vanaf 65 jaar;
  • personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, zoals in de woonzorgcentra;
  • personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen zoals long- of hartaandoeningen (het overzicht staat op laatjevaccineren.be);
  • alle personen met een verzwakte weerstand;
  • zwangere vrouwen;
  • alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen

Voor deze personen is ook griepvaccinatie aanbevolen. Voor andere personen is vaccinatie niet specifiek aanbevolen, maar het staat je vrij om je te laten vaccineren.

Wanneer vaccineren?

De woonzorgcentra zijn gestart met hun bewoners te vaccineren tegen het coronavirus. Je zelf ook laten vaccineren? Om gevaccineerd te worden, maak je vanaf eind september of begin oktober een afspraak bij voorkeur bij je huisarts. De vaccinatie is gratis en zal beschikbaar zijn bij de huisartsen. Huisartsen schrijven zelf hun risicopatiĆ«nten aan met de vraag of ze hiervoor willen inschrijven. De meeste Meulebeekse huisartsen zullen op vaste blokken vanaf begin oktober hun afspraken blokkeren en dan enkel vaccineren (zonder andere zorgvragen te behandelen). Iedereen kan op simpel verzoek via zijn huisarts een vaccinatie aanvragen. Je kan ook raad vragen bij je apotheker maar het vaccineren zal normaalgezien door jouw huisdokter gebeuren.

De griepvaccinatie start eind oktober. De vaccins kunnen op hetzelfde moment gegeven worden. Vraag advies aan je arts wanneer je best gevaccineerd wordt en of de vaccins samen gegeven kunnen worden.

Griepprik

Wist je dat elke winter 1 op de 10 mensen griep krijgt? Bescherm je tegen de ziekte en haal vanaf eind oktober je griepprik. Vraag ernaar bij je huisarts.

Waarom haal je best een griepprik?

Ben je 65-plusser, ben je zwanger of heb je gezondheidsproblemen zoals diabetes, een ziekte van longen, hart, lever of nieren? Dan is het risico op complicaties door griep veel hoger. Daarom laat je je best vaccineren vanaf eind oktober. Zo heb je de beste kans om geen griep te krijgen in de winter.

Elk jaar zijn er andere griepvirussen. De Wereldgezondheidsorganisatie stemt het vaccin af op het griepvirus dat waarschijnlijk zal overheersen in het najaar.

Hoeveel kost je griepvaccin?

Risicogroepen krijgen het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Verblijf je in een woonzorgcentrum dan is het zelfs gratis. Wil je weten of je tot een risicogroep behoort en hoeveel je griepvaccin precies kost? Vraag het na bij je huisarts.