Laat griep deze winter in de kou staan

Gepubliceerd opdinsdag 28 sep 2021 om 14:52
Wist je dat elke winter 1 op de 10 mensen griep krijgt?  Bescherm je tegen de ziekte en haal vanaf half oktober je griepprik. Een vaccinatie maakt de kans dat je griep krijgt, een stuk kleiner.
De COVID-19 epidemie maakt het dit jaar extra belangrijk voor risicogroepen om zich te laten vaccineren tegen de griep. Omwille van een beperkte beschikbaarheid van griepvaccins krijgen zij dan ook voorrang. Behoor je tot één van volgende groepen, vraag dan snel een voorschrift aan je arts en haal je vaccin vanaf 1 oktober, en voor 15 november.  Vanaf 15 november kan iedereen een vaccin krijgen.
 
Wie kan zich laten vaccineren vóór 15 november?
  1. Iedereen vanaf 50 jaar.
  2. Zwangere vrouwen.
  3. Chronisch zieken.
  4. Mensen die in een woonzorgcentrum, psychiatrische instelling voor lang verblijf of instelling voor personen met een beperking opgenomen zijn.
  5. Iedereen die onder hetzelfde dak woont als deze risicogroepen. 
  6. Iedereen die onder hetzelfde dak woont als kinderen jonger dan 6 maanden.
  7. Iedereen werkzaam in de gezondheidssector.
 
Een vaccin biedt de beste bescherming tegen griep. De kans op griep wordt veel kleiner.  Krijg je toch griep, dan ben je minder ziek en zijn er minder complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte, zoals diabetes, verergert. Elk jaar zijn er andere griepvirussen. De Wereldgezondheidsorganisatie stemt het vaccin af op het griepvirus dat waarschijnlijk zal overheersen in het najaar. 
 
Hoeveel kost je griepvaccin?
Risicogroepen krijgen het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Dit jaar komen ook alle 50-plussers in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling. Het vaccin kost dan ongeveer 4 euro. Verblijf je in een woonzorgcentrum dan is het zelfs gratis. Wil je weten of je tot een risicogroep behoort? en hoeveel je griepvaccin precies kost? Vraag het je huisarts of huisapotheek.
 
Meer weten over griep en griepvaccinatie? Surf naar www.laatjevaccineren.be.