Klimaatbende Meulebeke viert feest

Gepubliceerd opvrijdag 26 mei 2023 om 15:30
De bende sloot op vrijdagnamiddag een geslaagd klimaatvriendelijk schooljaar af met een picknick, activiteiten en een feestje op het Robinsoneiland in Ter Borcht!

Met het Klimaatbende-project gaat het vijfde leerjaar van drie Meulebeekse scholen (Sint-Amandus, ’t Veld en de Paandersschool) samen met de gemeente en Milieu Op School (MOS) het engagement aan om zich actief in te zetten voor het milieu.

Directie, leerkrachten, medewerkers en vooral leerlingen slaan de handen in elkaar en leren met de nodige ondersteuning hoe ze écht kunnen helpen om de klimaatopwarming te beperken. De klassen nemen het tegen elkaar op in verschillende uitdagingen, maar gaan uiteindelijk voor hetzelfde doel: samen tegen klimaatverandering. Het slotmoment is de feestelijke bekroning van opnieuw een vruchtbaar jaar.

Tijdens deze zonnige namiddag stonden voor de deelnemende scholen niet alleen een klimaatvriendelijke picknick op het menu. Al het lekkers werd verteerd tijdens een groot energiespel, waarin verschillende teams het in verschillende rondes en activiteiten tegen elkaar opnamen. De leerlingen hielden ook een betoog aan de hand van een checklist aan activiteiten.

En dat zijn er best veel: een startdag, het ontwerpen van een bendenaam en – logo, een energieonderzoek op school, een ijsblok survival challenge en een slotmoment. De leerlingen staken zelfs actief de handen uit de mouwen en voorzagen de site van Ter Deeve en de begraafplaats van nieuwe beplanting tijdens een boomplantactie in februari, in samenwerking met onze gemeentelijke groendienst.

Het klimaattraject wil de kinderen via allerlei sleutelvragen en leeractiviteiten doen begrijpen wat het probleem van de klimaatverandering inhoudt. Daarna kunnen ze allerlei acties bedenken om het energieverbruik en de CO2-uitstoot op school terug te dringen.MOS ondersteunt het initiatief, onder andere met een educatieve energiekoffer, waarbij leerlingen aan de hand van werkbladen en tal van instrumenten samen een energieonderzoek op school uitvoeren.

Afsluiten doen de scholen deze namiddag uit volle borst, want ze zingen hun zelfgeschreven klimaatlied als slotakkoord van een geslaagd werkjaar.