Januari, maand van de strijd tegen baarmoederhalskanker

Gepubliceerd opwoensdag 5 jan 2022 om 00:00
Januari staat in het teken van de strijd tegen baarmoederhalskanker. Vroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen baarmoederhalskanker. Ik doe het straks wel, is geen excuus!

Door om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen, kunnen afwijkende cellen in de baarmoederhals tijdig worden ontdekt en weggenomen. Zo wordt baarmoederhalskanker voorkomen. Stel je uitstrijkje dus niet uit!

Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker
In juni 2013 is de Vlaamse overheid gestart met een Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Daarbij wordt de aanbeveling gevolgd van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie om vrouwen van 25 tot en met 64 jaar om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Vrouwen kunnen één keer om de 3 jaar een uitstrijkje laten nemen waarvan de kosten in principe volledig terugbetaald worden. 

Als het langer dan 4 jaar geleden is dat een vrouw een uitstrijkje liet nemen (en ze niet om medische redenen is uitgesloten), ontvangt ze een uitnodigingsbrief voor het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker van het Centrum voor Kankeropsporing samen met een informatieve folder. Zij maakt zelf een afspraak met haar huisarts of gynaecoloog op een dag dat ze niet ongesteld is. Een uitstrijkje om de 3 jaar is voldoende omdat baarmoederhalskanker zeer traag ontstaat en er al vroeg afwijkende cellen zichtbaar zijn in het uitstrijkje.