Januari 2021: maand van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Gepubliceerd opdinsdag 29 dec 2020 om 13:38
We hebben het allemaal druk. Er is dus altijd wel iets dat dringender is dan al het andere. Kanker vroeg opsporen is belangrijk. En toch… van uitstel komt afstel. Als je iets niet meteen doet, loop je het risico dat het er niet van komt. `

Vroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen baarmoederhalskanker. Laat van je 25ste tot en met je 64ste elke drie jaar een uitstrijkje nemen.

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen afwijkende cellen worden opgespoord voordat ze kankercellen worden. Daardoor is baarmoederhalskanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

In juni 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Dit onderzoek moedigt vrouwen van 25 tot en met 64 jaar aan om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Dit uitstrijkje wordt dan in een laboratorium onderzocht om te kijken of het afwijkende cellen bevat.

Tijdig opsporen is belangrijk. Als de ziekte of het risico erop tijdig wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling vermeden worden en is de kans op volledige genezing groter.

Meulebeke

In onze gemeente Meulebeke liet 64,6% van de vrouwen van 25 tot en met 64 jaar zich preventief onderzoeken en zo scoren we hoger dan de  deelname in onze provincie.
Om het streefcijfer van 65% te behalen is er wel nog werk voor de boeg in onze gemeente.  

Baarmoederhalskanker kan vermeden worden door vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) en als vrouwen van 25 tot  64 jaar om de drie jaar een uitstrijkje laten nemen.

Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje was?

Dat kan heel eenvoudig online én mobiel met:

Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden.  Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken. 

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9:00 en 12:00 en tussen 13:00 en 16:00, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be of surf naar baarmoederhalskanker.be.

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts of gynaecoloog.

 

Thema's