In isolatie of in quarantaine?

Gepubliceerd opvrijdag 29 jan 2021 om 14:03
Wanneer moet je nu in isolatie en wanneer in quarantaine? En wat is wat precies? We zetten het nog eens allemaal op een (duidelijk) rijtje voor jou!

Ik test positief op COVID-19 of ben ziek door een besmetting met COVID-19

Wat nu?

Je moet in isolatie. Isolatie betekent dat je je volledig afzondert van andere mensen, ook van jouw huisgenoten. Kort gezegd: je ziet niemand.

  • Dit gedurende minstens 10 dagen, te tellen vanaf de dag dat je symptomen kreeg of dat de test is afgenomen. 
  • Heb je symptomen (bv. koorts, hoesten, benauwdheid): je blijft zeker 10 dagen in isolatie en nog langer als je zich daarna nog ziek voelt, zeker tot je al minstens 3 dagen geen koorts meer hebt.
  • Als je getest bent maar het resultaat nog niet kent, blijf je ook in isolatie tot het testresultaat bekend is.                                                                                                  

Ik had een nauw contact met een COVID19 besmet persoon

Wat is een nauw of hoog risico contact?

Dit is een contact van meer dan 15 minuten op een afstand minder dan 1,5 meter. Je wordt hiervan verwittigd door het contactonderzoek (02 214 19 19) of door de app Coronalert. Ook de besmette persoon zelf kan je uiteraard verwittigen. 

Wat nu?

Je moet in quarantaine. Ook als je je niet ziek voelt en geen symptomen hebt!

  • Dit gedurende minstens 10 dagen, te tellen vanaf de dag van het laatste contact met de besmet persoon. Je blijft thuis en ontvangt geen bezoek. Contact met jouw gezinsleden mag wel.
  • Je mag het huis verlaten om naar de dokter of apotheek te gaan of om voeding te kopen.
  • Je laat je testen op dag 1 en dag 7. Je krijgt hiertoe een code om je aan te melden in een testcentrum.
  • Aandacht hierbij voor gezinsleden van éénzelfde huishouden. Het besmet gezinslid en alle gezinsleden gaan 10 dagen in quarantaine. Gezinsleden die in die periode nog niet positief werden getest, moeten een 2de quarantaine van 10 dagen extra aanhouden met een test op dag 7 ( dus 17 dagen na start contact besmet persoon). Indien deze test negatief is, stopt de quarantaine. Blijf wel verder waakzaam.                                                                       

Het is belangrijk de basismaatregelen te blijven volgen en als het nodig is om in isolatie of quarantaine te gaan dit ook te doen. Op die manier voorkom je besmettingen bij anderen.

 

 

 

 

 

Thema's