Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Gepubliceerd opdonderdag 11 mei 2023 om 10:00
De exotische wespensoort verspreidt zich razendsnel over heel Vlaanderen, maar hoe herken je ze en wat kan je er precies tegen aanvangen?

Hoe herkennen?

De Aziatische hoornaar is goed te herkennen aan zijn volledig zwarte borststuk. Ook de poten zijn zwart, maar de uiteinden van de poten zijn knalgeel. Op het achterlijf is aan de voorzijde een smalle gele band te zien. Verder naar achter is een dikkere gele band zichtbaar. De koninginnen kunnen tot 3 cm lang worden, de werksters tot 2 cm en de mannetjes tot 2,5 cm.

Hoe gevaarlijk?

De hoornaar is in principe niet gevaarlijk. Door zijn grote angel zijn de steken pijnlijker dan die van een gewone wesp, maar toch is het gif minder krachtig en daardoor minder gevaarlijk.

Een hoornaar komt niet zomaar op je af; pas wanneer je binnen vijf meter van een hoornaarsnest komt, slaat het insect alarm en zijn ze extreem agressief. Probeer dus nooit zelf een nest uit te roeien! Alleen als je allergisch bent, neem je zo snel mogelijk contact op met een arts.

Waar te vinden?

In tegenstelling tot de Europese hoornaar maakt de Aziatische hoornaar vrij hangende nesten. De koningin maakt eerst een kleiner primair nest. In de zomer worden dan secundaire nesten gebouwd, vaak in hoge bomen zoals populieren en zomereiken. Deze zijn vaak elliptisch van vorm en hebben een diameter van 50 tot 80 cm.

Nesten worden zowel in landelijke als stedelijke omgevingen teruggevonden. Soms gebruikt de soort ook garages, huizen, poorten en loodsen als nestplaats. Een nest kan meer dan 1000 individuen bevatten en is zo aanzienlijk groter dan dat van de Europese hoornaar.

Wat kan ik doen?

De enige manier om de opmars van de Aziatische hoornaar effectief te vertragen is de nesten vernietigen. We kunnen daar aan meehelpen door in onze omgeving mee te zoeken naar nesten. De bestrijding laat je wel best over aan professionelen. Je meldt best je nest op www.vespawatch.be.

Maar ook de gemeente wil de gevaarlijke nesten inventariseren en jou helpen. Tijdens de kantooruren kan je melding doen bij het onthaal van de gemeente (051488080) of surf naar de website en ga naar de snelle link 'ik meld'. 

Vanaf half maart kan je lokdozen met lokvloeistof plaatsen om eerst de koninginnen te vangen en later de werksters. De dozen kan je zelf maken of aankopen. Als lokstof kan je Trappit gebruiken of zelf maken met 1/3 wijn, 1/3 suiker en 1/3 water. Heb je een Aziatische hoornaar gevangen, plaats de lokdoos dan een tijdje in de diepvries. De hoornaar zal afsterven en dan kan je hem veilig vernietigen. Het lokaal bestuur zal ook een aantal lokdozen op haar openbaar domein plaatsen.

Extra info?

Voor verdere info kan je altijd onderstaande fiche checken. Zo steek je misschien wat op.