Vaccinatiecentrum Tielt-Noord: herfstbooster in de startblokken

Gepubliceerd opvrijdag 2 sep 2022 om 16:30
Volksgezondheid biedt een vaccin aan als bescherming tegen een mogelijke besmettingsgolf dit najaar. Prioritaire doelgroepen zijn 65-plussers, zorgpersoneel en 12-plussers met een ernstig Covid-risico.

Wat en waarom?

Volksgezondheid besliste om een herfstvaccin tegen COVID-19 aan te bieden ter bescherming tegen een mogelijke besmettingsgolf in de winter. Een volgende piek wordt verwacht vanaf half oktober. Ook al zullen minder mensen ernstig ziek worden, toch blijft een besmetting met het coronavirus een risico. In deze herfstcampagne gaat bijzondere aandacht naar mensen met een verminderde immuniteit en voor wie actief is in de zorg.

Wanneer?

Vaccinatiecentrum Tielt-Noord start in principe vanaf 14 september met vaccineren. Daarvoor wordt het aangepaste Pfizervaccin ingezet, dat ook werkzaam is tegen de recente Omicron BA1-variant.
De eerste uitnodigingen zijn gelanceerd op 1 september, meteen na goedkeuring van het vaccin door het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA). Ook nu weer wordt uitgenodigd volgens leeftijd (de oudste leeftijdsgroepen eerst).

Doelgroep?

De herfstvaccinatie is sterk aanbevolen voor:

  • 65+’ers
  • zorgpersoneel (inclusief stagiaires, ook minderjarigen)
  • 12+’ers met een ernstig Covid-risico

Die groep wordt prioritair uitgenodigd. Daarna volgen alle 18+’ers die eerder al minstens een basisvaccinatie kregen. Tegen eind oktober moet iedereen boven de 18 jaar aan de beurt zijn gekomen.

Uitnodiging?

Net als bij vorige campagnes krijg je je uitnodiging per post op je thuisadres, in je e-box of burgerprofiel en via e-mail indien gekend. Krijg je een uitnodiging? Bevestig, verplaats of annuleer dan je afspraak.

Je kan je ook nu weer inschrijven op de QVAX-reservelijst. Zo maak je kans om snel te worden opgeroepen bijvoorbeeld als iemand niet opdaagt in het vaccinatiecentrum.

Meer info & vragen

www.laatjevaccineren.be

www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/09/01/ema-keurt-aangepast-coronavaccin-goed