Henri Goethals (1940-1942 en 1944-1959)

Geboren: Meulebeke, 25 oktober 1882 - Overleden: Meulebeke, 11 mei 1959

Zoon van Emile Goethals die de burgemeesterssjerp droeg van 1888 tot 1921.

Hij trouwde met Marie-Antoinette Vanderougstraete. Ze kregen 2 zonen, Joseph en Albert. 

Ze woonden op de Markt. 

Hij was net als zijn vader brouwer. Henri die als helper begonnen was in de brouwerij, nam de leiding over na het overlijden van zijn vader.

Zijn zonen Joseph en Albert hielpen in de brouwerij.  Later kwam de brouwerij in handen van beide broers. In december 1975 hebben ze de machines definitief stil laten leggen. Dat betekende het einde voor de typisch Meulebeekse bieren zoals ‘TIBI PILS’ en ‘JAG’S EXPORT’.

Henri was burgemeester van 1940 tot 1942. Hij werd in zijn functie afgezet door de Duitsers. Na de bevrijding in september 1944 heeft hij zijn sjerp officieel omgedaan en is opnieuw burgemeester geworden, nu tot in 1959.

Zijn bidprentje vermeldt volgende verdiensten als burgemeester:

‘De welstand en de opgang van Meulebeke lag hem nauw aan het hart. Samen met de hulp van he gemeentebestuur werden onder zijn beleid op allerlei gebied verbeteringen aangebracht. De overledene was niet alleen gezagvoerder maar ook een burgervader: voor alles was hij een apostel van de eendracht onder de standen, met iedereen ging hij beminnelijk om en steeds tot dienstvaardige hulp bereid.

Hij steunde trouw de Kerk: onder zijn bestuur werden twee nieuwe parochies gesticht, aan de uitrusting van het vrij onderwijs werd aanzienlijke verbetering gebracht.’