Fusie-update: straatnamen, baseline en fusiefora

Gepubliceerd opdinsdag 23 apr 2024 om 08:23
Lees hier meer info over de baseline, straatnamen en fusiefora.

De nieuwe baseline

Tijdens de maand maart kon elke inwoner van Tielt of Meulebeke stemmen voor zijn/haar favoriete baseline voor onze nieuwe fusiegemeente. Ter herinnering: aanvullend op de hoofdnaam ‘Tielt,’ dient die de verbondenheid met en identiteit van Meulebeke zo goed mogelijk te benaderen. De inwoners konden kiezen uit deze vier mogelijkheden:

  • Tielt – beresterk
  • Tielt – een berefijne stad
  • Tielt – een bereleuke stad
  • Tielt – beregoed op de hoogte


Vanwaar de beer?

In elk van de opties komt de beer nadrukkelijk naar voor. De beer is een belangrijk symbool voor Meulebeke, herinnert aan de rijke historiek van de gemeente en verwijst rechtstreeks naar de adellijke familie de Beer. Die familie drukte vanaf de 15de tot en met het einde van de 18de eeuw een belangrijke stempel op de Meulebeekse geschiedenis. De beer is dé figuur van de gemeente en straalt kracht uit.


Straatnamen


Nog in maart konden de bewoners van alle straten waarvoor in beide gemeenten een naamsverandering geldt vanaf 1 januari 2025, stemmen uit een aantal suggesties op de straatnaam van hun voorkeur. Doel van die naamwissel is om mogelijke verwarring na de fusie tussen gelijke of gelijkaardige straatnamen uit te sluiten. De lijstjes in kwestie zijn hierna aangegeven (bestaand versus nieuw) en staan vanaf vanavond ook op www.fusietieltmeulebeke.be/straatnamen.

Voor Tielt

GalgestraatStropstraat (*)
GroenestraatKerkuilstraat
Henri DunantstraatSolferinostraat
KapellestraatVelodroomstraat
MarialoopsesteenwegMariënhovestraat
Sint-AmandstraatMaerlestraat
SteenstraatVakstraat
SteenovenstraatSteenbakkerstraat
VeldstraatDerdewijkstraat

(*) eerder bepaald binnen de fusie tussen Wingene en Ruiselede

Voor Meulebeke

BlekerijstraatRoterijstraat
HoldestraatParkstraat
HoogstraatMouterijstraat
KasteelstraatKasteeldreef
KerkstraatGisthuisstraat
KortrijkstraatDriehoekstraat
MarktMeulebeke Plaats
MeerlaanstraatGanzenhof
NieuwstraatBonte Berenstraat
Oude PittemstraatPittemse Binnenweg
PoelvoordestraatKorte Kouter
ProcessiewegSchietspoelstraat(*)
VolderstraatVlasstraat
VredestraatRegenboogplein
WeverstraatSpinnerijstraat


(*) eerder bepaald via verlenging van de bestaande Schietspoelstraat


Inmiddels kregen alle inwoners, eigenaars of bedrijven in de betrokken straten een brief waarin hun nieuwe straatnaam is aangegeven. 

In een volgende fase worden allen uitgenodigd op een infosessie waar de volgende concreet te nemen stappen worden geschetst. De nieuwe namen worden principieel goedgekeurd door de gemeenteraad van begin mei. Daarna start een openbaar onderzoek dat minstens 30 dagen zal lopen. De definitieve goedkeuring van de nieuwe namen is dan geagendeerd op de gemeenteraad van begin juli.


Fusiefora: bouw mee aan een sterk(er) Tielt en Meulebeke

Onderwijs en vrije tijd verbindt, lokaal en regionaal
Dinsdag 23 april om 19u00 | OC Vondel Meulebeke
spreker Kevin Buydts initieert

We streven naar een toegankelijk en gevarieerd vrijetijdsaanbod voor alle leeftijden en doelgroepen. Lokale verenigingen behouden hun eigen karakter, krijgen ondersteuning en dragen bij aan een levendige buurt.

Bouwen aan het welzijn van élke inwoner
Dinsdag 14 mei om 19u00 | Europahal Tielt 
spreker Wouter Torfs inspireert

We slaan de handen in elkaar voor betere zorg en ondersteuning. Ouderen, kinderen, jongeren, iedereen hoort erbij. We willen een gemeente waar iedereen zich goed voelt.

Ruimtelijk beleid: stad en platteland gaan hand in hand
Dinsdag 11 juni om 19u00 | OC Vondel Meulebeke 
spreker Erik De Waele verheldert

In onze nieuwe gemeente hebben we rust én de voorzieningen die je in een stad vindt. We maken een bruisende stad, helpen ondernemers en zorgen voor groene plekken. Dorpen blijven plekken waar de buurt gezellig levendig is en wonen betaalbaar moet blijven. We denken ook aan het klimaat en willen duurzaam zijn.

Op het programma:

  • inspirerende sprekers die ons meenemen in het thema;
  • een blik op de belangrijkste trends en tendensen binnen het gespreksdomein;
  • interactieve gesprekstafels waar we samen nadenken over de toekomst en impact van onze fusiegemeente.


Door actief deel te nemen aan deze participatieavonden draag je bij aan de nieuwe gemeente van morgen. Je bent van harte welkom om één, twee of de drie avonden bij te wonen! Wellicht heeft het thema dat jij belangrijk vindt ook raakvlakken met de andere thema’s en kun je je waardevolle ideeën kwijt op elke avond.


Bevestig je aanwezigheid door je hier in te schrijven of bij het onthaal van het gemeentehuis van Meulebeke (T 051 48 80 80 of onthaal@meulebeke.be) of bij het Stadspunt van Tielt ( T 051 42 81 11 of stadspunt@tielt.be).

Samen maken we het verschil!