Domein Ter Borcht

Op amper 1 km van het centrum van de gemeente ligt het domein Ter Borcht, een groene zone met gebouwen uit het verleden en het heden.

Het kasteel " Ter Borcht", dat reeds in de 13 de eeuw bekend was, gaf reeds in de Middeleeuwen zijn naam aan de Heerlijkheid van Meulebeke. Ook nu nog worden de sportschool en het gemeentelijk sport- en recreatiecentrum ernaar genoemd.

In april 1965 keurde de gemeenteraad de aankoop van het domein goed. De aankoop omvatte het kasteel met aanpalende weiden en landerijen, in het totaal 17 ha 66 ca 15 a groot. De inplanting van het Vrij Instituut voor Lichamelijke Opleiding (V.I.L.O.) op Ter Borcht in juni 1966 werd, na de aankoop van het domein door de gemeente Meulebeke, een eerste sportieve realisatie. Dankzij de positieve inzet van het gemeentebestuur ontwikkelde het V.I.L.O. zich tot een volwaardige sportschool met een stevige reputatie in heel het Vlaamse land. Het verplicht internaat en het "self-government" zijn de opvallendste factoren in de begeleiding.

Het Sport- en Recreatiecentrum Ter Borcht werd uitgevoerd in 2 fasen. Tussen 1970 en 1973 werden de grondwerken uitgevoerd: de visvijver en het ringkanaal werden uitgegraven, de sportvelden werden aangelegd en het speelplein werd gerealiseerd. Meteen werden ook bijkomende groenzones aangeplant, naast het bestaande kasteel- en kapellebos.

De 2de fase, nl. het gebouwencomplex met de sporthal, het zwembad, de cafetaria, de kleedkamers en het sanitair voor binnen- en buitensporten en de technische ruimten werden gerealiseerd van 1977 tot en met eind 1979. Begin januari 1980 werd deze accommodatie in gebruik genomen.

In 1988 werden de minder-renderende buitenvelden vervangen door een bijkomend voetbalveld. Langs de Ingelmunstersteenweg werden 2 kunst- tennisvelden en een paardendressuurpiste aangelegd.

Het zwembad werd, na de brand in de sauna in oktober 1991, vernieuwd. In de plaats van de sauna werd een extra verwarmd peuterbad gebouwd. Het groot bad kreeg een familiale glijbaan en de omgeving werd gezellig ingericht. In april 1992 werd het vernieuwd familiebad heropend.

In de loop der jaren werden op en rond het domein Ter Borcht een joggingpad, een mountainbikeroute en een skatepark aangelegd.