Heraanleg markt

Een nieuw hart, wij zorgen dat het klopt

Het is zover, het centrum van onze gemeente wordt grondig aangepakt. Niet alleen het marktplein krijgt een nieuwe look, ook de omliggende straten ondergaan een facelift. De markt wordt een polyvalent plein met groene aangename plekken en mooie grote terrassen voor de horeca.

We voorzien nog steeds voldoende parkeerplaatsen en mogelijkheden om verschillende evenementen te organiseren, waaronder ook de wekelijkse markt.

De voorbereidende werken zijn gestart op dinsdag 19 april 2022, begin 2024 zou alles gerealiseerd moeten zijn.

Officiële opening nieuwe Markt: 3,4 en 5 mei 2024

Feestzondag: programma

Updates

 • Voorjaar 2024: herinrichting Goethalsplaats en planten groenelementen Markt
 • 18 oktober 2023: gieten beton kant Kerkstraat

Op woensdag 18 oktober 2023 is het gieten van een betonlaag voorzien in het gedeelte tussen de kerk en de pastorie en aansluitend in de Kerkstraat tot net voor de bakkerij. Het beton moet vier weken uitdrogen en mag niet betreden worden. 

Er zal verhoogd werfverkeer zijn op de Markt, aan de Goethalsplaats en aan de Markststraat.

 • 13 juli 2023: stand van zaken naar aanleiding van het bouwverlof

Vanaf 13 juli is de parking voor het gemeentehuis opengesteld voor het publiek. Dit is goed nieuws voor alle bezoekers van het centrum, aangezien er nu meer parkeergelegenheid beschikbaar is.Hier is een overzicht van de huidige stand van zaken met betrekking tot de rest van de werken:

 • Het bouwverlof gaat van start op vrijdag 14 juli en duurt tot 7 augustus. Gedurende deze periode worden er geen werken uitgevoerd.
 • Ondertussen is de markt zo goed als volledig beklinkerd en zijn er verschillende elipsen geplaatst.
 • Na het bouwverlof, vanaf 7 augustus, wordt fase 3 afgewerkt en neemt fase 4 een start:
  • Start van de opbraak- en rioleringswerken, ter hoogte van de parking bij de pastorie.
  • Afwerking van de beklinkering rond het kerkportaal.
  • Voltooien van de elipsen, inclusief groenaanleg.

Er zullen ook aanpassingen worden doorgevoerd in de verkeerscirculatie. Vanaf 7 augustus is de doorgang langs de Kerkstraat naar de markt niet meer mogelijk. Parkeren op de Goethalsplaats blijft wel mogelijk, en de marktparking blijft bereikbaar via de Rijselstraat, de Karel van Manderstraat of via de Astridlaan en de Kapellestraat.

Om de bewoners op de hoogte te houden en vragen te beantwoorden, zal er een werfcafé worden georganiseerd voor de uitvoering van fase 4. Dit werfcafé zal plaatsvinden zodra de aannemer een beter zicht heeft op het verloop van de rioleringswerken. De exacte datum wordt verwacht tegen eind augustus.

 • 23 juni 2023: rioleringswerken bij de kerk (fase 3)

Vanaf maandag 26 juni worden er beperkte rioleringswerken uitgevoerd bij de kerk. Dit kan enige hinder veroorzaken gedurende ongeveer 3 dagen, tenzij er onvoorziene omstandigheden zijn. De Kerkstraat naar de Markt zal tijdens deze dagen niet toegankelijk zijn. Handelaars en bewoners kunnen echter wel de Goethalsplaats blijven bereiken. De Markt blijft bereikbaar via de Karel van Manderstraat en de Kapellestraat.

 • 24 januari 2023: betonlaag (afronding fase 1C)

Op dinsdag 24 januari 2023 is het gieten van een betonlaag voorzien in de groene werfzone (fase 1C). Gedurende vier weken moet het beton uitdrogen en mag het niet betreden worden. Na de nodige droogtijd zal het kruispunt Marktstraat, Karel van Manderstraat en Oostrozebekestraat weer toegankelijk zijn.

Aansluitend wordt de Hoogstraat vanaf 26 januari opgebroken. De bewoners zullen met de wagen tijdelijk geen toegang meer hebben.

We willen de weggebruikers ook wijzen op het verhoogd werfverkeer, zowel in de blauwe werfzone als in de nabijheid er van. Aangepaste snelheid en alertheid is hierbij belangrijk.

 • 9 januari 2023: start fase 2

Vanaf 9 januari 2023 zal de aannemer fase 2 van de werken in het centrum opstarten. Dit betekent het plaatsen van filters als voorbereiding voor de rioleringswerken in de Markstraat die aansluitend zullen uitgevoerd worden, opvolgend de rioleringswerken in de Hoogstraat. 

Ondertussen zal ook fase 1C worden afgerond, met name het gieten van de beton ter hoogte van het kruispunt Karel van Manderstraat en de Oostrozebekestraat. 

Lees hier alle details. 


 • 18 november 2022: slotfase groene werfzone

Vanaf 22 november wordt de groene werfzone uitgebreid naar het kruispunt met de Oostrozebekestraat en de Karel van Manderstraat (fase 1c). Beide kruispunten worden afgesloten zodat de Markt enkel bereikbaar is voor plaatselijk verkeer via Kasteelstraat - Goeethalsplaats - Kerkstraat.

Van daaruit kan het verkeer 

- langs de kerk en via het begin van de Kapellestraat de parking bereiken, met een in- en uitrit aan het postkantoor. 

- aan het einde van de Kerkstraat linksaf slaan om zo de Marktstraat of Baljuw Vermeulenstraat te bereiken. Bijgevolg verandert de rijrichting langs de kerk.

Bezoekers die parking De Markt verlaten, doen dit door via diezelfde toegang linksaf de Kapellestraat op te draaien en vervolgens rechtsaf via Zeveneiken de dorpskern te verlaten.

Omleidingen

Het verkeer vanuit de Oostrozebekestraat kan via de Gentstraat terecht op parking Vondel of kan parking De Markt bereiken via de voorziene signalisatie (Barnumstraat, Astridlaan, Kasteelstraat). De stroom vanuit de Karel van Manderstraat wordt via de Baljuw Vermeulenstraat omgeleid.

Parking Vondel blijft toegankelijk

Tijdens fase 1c blijft parking Vondel uit alle huidige richtingen bereikbaar. De wagen daar parkeren om het marktplein te bezoeken, kan er even vlot. 

Einde fase 1c

Afhankelijk van het weer is het einde van deze fase voorzien in januari 2023. Dit luidt meteen de start van de werken in de blauwe werfzone in.

Fasering

Dit faseringsplan geeft je een snel en simpel overzicht van de verschillende fases per kleur. 

Fase 1 (groen): 8 augustus 2022 - december 2022

Werfzone: start in de Kapellestraat tussen het kruispunt met Zeveneiken en huisnummer 48, 't Park, de dienstweg en de Holdestraat om vanaf september op te werken tot het kruispunt van de Oostrozebekestraat end de Karel van Manderstraat en af te ronden naar het zuidelijke deel van de Markt.

Bereikbaarheid centrum: via parking Vondel. Parking Markt bereikbaar via Goethalsplaats en Kerkstraat.

Fase 2 (blauw): januari 2023 - april 2023

Werfzone: start in het noordelijke deel van de Markt om vervolgens vanaf februari op te werken naar de Hoogstraat, Baljuw Vermeulenstraat en Plettinckplaats om vanaf maart af te ronden in de Marktstraat.

Bereikbaarheid centrum: via parking Vondel. Parking Markt bereikbaar via Goethalsplaats en Kerkstraat.

Fase 3 (geel): april 2023 - juli 2023

Werfzone: Kapellestraat vanaf nummer 48, volledig marktplein tot bij de hoofdingang van de kerk.

Bereikbaarheid centrum: via parking Vondel.

Fase 4 (rood): augustus 2023 - december 2023

Werfzone: Markt kant pastorie en de Kerkstraat tot op de Goethalsplaats.

Bereikbaarheid centrum: via parking Vondel. Parking Markt bereikbaar via Karel van Manderstraat.

Eerdere updates

 • 3 oktober 2022: betonneringswerken in de Kapellestraat en 't Park

In de week van 3 oktober starten betonneringswerken in de Kapellestraat en 't Park (niet in de Holdestraat). De zones zijn afgebakend. Na het gieten van de beton moet de beton uitharden en mag ze absoluut niet betreden worden, niet door voetgangers, noch door fietsers of wagens.

Nog voor de herfstvakantie (voor november) zal er hinder zijn aan het kruispunt met de Oostrozebekestraat en de Karel van Manderstraat. Er blijft echter doorgaand verkeer mogelijk rond de kerk, zodat de parking op de Markt bereikbaar blijft.


 • 1 september 2022: Holdestraat en 't Park volledig afgesloten

De Holdestraat en 't Park worden volledig afgesloten. De Markt blijft bereikbaar via Goethalsplaats - Kerkstraat of via de Karel van Manderstraat. Er kan geparkeerd worden op het marktplein of de parking van het OC Vondel. Volg de kleurenzones voor het bereiken van de handelaars in de werfzone.


 • 23 augustus 2022: parking Holdestraat afgesloten

Vanaf 23 augustus is de parking tussen de KBC en het gemeentehuis niet meer toegankelijk. Er worden uitbreidingswerken uitgevoerd voor de voorzieningen van elektriciteit en openbare verlichting. Parkeren blijft mogelijk op parking Markt en op parking Vondel (bereikbaar via Goethalsplaats - Kerkstraat).


 • 8 augustus 2022: start werken fase 1

Op 8 augustus zijn de rioleringswerken gestart voor de heraanleg van de dorpskern. De werken verlopen in verschillende fases. In de eerste fase wordt gewerkt in de Kapellestraat tussen kruispunt Zeveneiken en huisnummer 48, tussen 't Park en de achterzijde van het gemeentehuis en in de Holdestraat. 

De wekelijkse markt wordt vanaf woensdag 10 augustus verplaatst naar de Karel van Manderstraat in het gedeelte vanaf het WZC De Zonnewende tot de Bonestraat.

Contact

Technische dienst
Nu gesloten

Adres
Markt 1 , 8760 Meulebeke Gemeentehuis
Tel.
051 54 13 15
technische.dienst@meulebeke.be

Openingsuren

Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Meer info Technische dienst