Curieuzeneuzen in de Tuin

Gepubliceerd opwoensdag 3 feb 2021 om 10:00
Het wetenschapsproject Curieuzeneuzen in de Tuin (UAntwerpen) zoekt 4.400 tuinen, parken en speelplaatsen over heel Vlaanderen om de hitte en de droogte in de bodem te meten. Deelnemers prikken een slimme gazondolk in hun gazon.

Die verzamelt meetgegevens in verband met hitte en droogte en stuurt die instant door naar de wetenschappers.
De Provincie geeft alvast het goede voorbeeld en plaatst zo’n innovatieve sensor in 13 provinciedomeinen. In het West-Vlaamse hart komt er zo’n grasdolk in Het Sterrebos en in Wallemote-Wolvenhof.

Een groot verschil

Bij uitdagende milieuproblemen, zoals luchtkwaliteit of hitte & droogte, maakt het hebben van vele meetpunten een groot verschil. Doordat duizenden burgers mee de metingen uitvoeren, kunnen deze complexe fenomenen zeer gedetailleerd in kaart gebracht worden. Zo krijgen de wetenschappers toegang tot een nieuwe en unieke bron van data. Deze grote datasets zorgen voor nieuwe wetenschappelijke inzichten over hoe we de luchtkwaliteit kunnen verbeteren, of hoe we ons in de toekomst beter kunnen wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.
Als CurieuzeNeus zorg je er niet alleen voor dat de wetenschap een sprong vooruit maakt, maar lever je ook een rechtstreekse bijdrage aan een beter beleid. Kortom, een project door burgers, maar ook voor burgers.

Een gezonde leefomgeving

Naast de wetenschappelijke doelstelling, wil CurieuzeNeuzen de burgers informeren over het belang van een gezonde leefomgeving, en aantonen hoe wetenschappelijk onderzoek en technologie kunnen ingezet worden om maatschappelijke uitdagingen op het vlak van luchtkwaliteit, mobiliteit, ruimtelijke planning en klimaat aan te pakken.

Wil jij ook bijdragen aan dit project? Via deze link ontdek je meer informatie en kan je ook gratis jouw grasdolk voor je tuin aanvragen.