Blauwalgenbloei gespot?

Gepubliceerd opmaandag 22 jun 2020 om 15:20
Blauwalgenbloei kwam opvallend vaak voor de voorbije warme en droge zomers. Veel blauwalgen produceren echter gifstoffen die vrijkomen in het water als de blauwalgen afsterven. Dat kan voor ernstige milieu- en gezondheidsrisico’s zorgen.

Daarom bestaan er in Vlaanderen afspraken over de melding en analyse van blauwalgen en over het instellen van voorzorgsmaatregelen.

Hoe herken je blauwalgen?

Blauwalgenbloeien zijn vrij gemakkelijk te herkennen:

  • De algen drijven boven op het water of zitten als slierten of vlokken in het water. Ze vormen een (blauw)groene tot roodbruine olie- of verfachtige laag die op het wateroppervlak drijft of net eronder zweeft.
  • Ook wanneer je wit of blauw schuim aan de waterkant ziet, is er sprake van een blauwalgenbloei.
  • Daarnaast kan een ongewone watervogelsterfte of vissterfte het gevolg zijn van een blauwalgenbloei.

Wat zijn de milieu- en gezondheidsrisico’s?

De stoffen die vrijkomen uit blauwalgen, zijn bijzonder giftig voor mens en dier. De concentraties gif in het water kunnen hoog oplopen als de blauwalgen afsterven. Via huidcontact, door water in te slikken of door heel kleine waterdruppels in te ademen, kan ons lichaam in contact komen met het gif.

Waterbeheerders en bevoegde diensten willen elk risico uitsluiten. Daarom sturen ze waarschuwingen uit en kunnen ze een captatieverbod uitvaardigen voor wie het water gebruikt om voedings- of voedergewassen te besproeien of als drinkwater voor dieren. Ook specifieke vormen van waterrecreatie kunnen verboden worden. 

Blauwalgen gezien? Meld het

Aan burgers vragen we om vaststellingen van blauwalgenbloei in kanalen, rivieren, beken, openbare vijvers en plassen meteen te melden via milieu@meulebeke.be.

Meer info: www.vmm.be