Bewilg het landschap: gratis wilgenpoten

Gepubliceerd opdinsdag 7 dec 2021 om 09:32
En maar blijven zagen! Al 8 jaar aan een stuk. En wat levert het op? 6.809 wilgenpoten en dus zoveel nieuwe knotwilgen in het West-Vlaamse hart. Doe jij er een schepje bovenop? Bestel nu gratis wilgenpoten en plant ze deze winter in jouw weide of landschapstuin.

De gemeenten, de provincie en Natuurpunt hebben hun kettingzagen weer op gang getrokken om de knotwilgen op hun terrein kort te zetten. Doen ze dat niet, dan kunnen knotbomen bij hevige wind bezwijken onder het gewicht van hun eigen kruin. Via de campagne 'Bewilg het landschap' zamelt Stadlandschap de gezaagde wilgenpoten in om die gratis ter beschikking te stellen aan mensen die knotwilgen in hun weide of tuin willen aanplanten. Wilgenpoten zijn takken van 2,5 à 3 meter lang. Ze zijn ongeveer 5 jaar oud en hebben een diameter van 6 centimeter. Van wilgen (en ook van populieren) kan je simpelweg een tak in de grond steken en deze zal spontaan wortelen en uitgroeien tot een boom.

Knotbomen maken deel uit van het typische Vlaamse landschap. Vandaag zijn de knotbomen in onze streek echter sterk teruggedrongen. Met de campagne 'Bewilg het landschap' wil Stadlandschap het behoud en de aanplant van knotwilgen opnieuw opkrikken. Nog niet overtuigd? De voordelen zijn nochtans legio: grote natuurwaarde (geschikt biotoop voor insecten, stuifmeel, nest- en schuilplaats voor vogels, vleermuizen en andere zoogdieren), beeldig in het landschap, versteviging beekkant, verdroging van drassige weilanden, houtopbrengst om de 5 à 7 jaar ...

Info en bestellen:

www.westvlaamsehart.be/bewilghetlandschap