Archeologie tijdens infrastructuurwerken de Markt

Gepubliceerd opdinsdag 9 mei 2023 om 18:30
Een update van de meest recente vondsten op ons marktplein en hun impact op de werkzaamheden.

Tijdens de werken op het marktplein stelde onze gemeente Hembyse Archeologie aan voor de uitvoering van het archeologisch onderzoek. Zo nemen we de nodige voorzorgsmaatregelen voor een gedegen, respectvolle omgang met menselijke resten en het archeologisch patrimonium. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Het archeologisch onderzoek vertaalt zich in een werfbegeleiding, uitgevoerd door Hembyse Archeologie en TEC (Groep Van Vooren). Die  archeologische werfbegeleiding legt nu de nadruk op de zone van een 18e-eeuwse begraafplaats rond de kerk. Bij dit onderzoek zijn een reeks lichamen in anatomisch verband aangetroffen en gelicht. Deze lichamen worden nu gereinigd en door een fysisch antropoloog onderzocht.

Er is ook een hoeveelheid menselijk botmateriaal aangetroffen: het gaat om lichaamsresten die bij allerlei grondwerken in het verleden zijn vergraven. Ook dit botmateriaal wordt integraal door de archeologen ingezameld. Het archeologisch onderzoek duurt zo lang tot alle grondwerken binnen de zone van de 18e-eeuwse begraafplaats zijn uitgevoerd.

Wat met de werken?

Gezien de aanvullend gevonden skeletten kan de aannemer morgen nog niet verder werken aan de riolering in dit deel van de werfzone. De doorgang via de Kerkstraat blijft dus voorlopig open.

Afhankelijk van verdere vondsten kan de aannemer zijn werk volgende week al dan niet verderzetten. In dat geval zou de Kerkstraat wel afsluiten voor het verkeer.