Aanvraag evenementen in tijden van corona

Gepubliceerd opwoensdag 1 jul 2020 om 14:26
Een evenement organiseren in coronatijd? Vul eerst de Covid Event Scan in!

Alle evenementen worden geannuleerd tot 31 augustus 2020. Er kunnen dan ook tot die datum geen nieuwe evenementen worden aangevraagd.

Organisatoren met de intentie om de komende weken een evenement of activiteit te organiseren in de gemeente, vullen eerst de Covid Event Scan in. De op 1 juli gelanceerde Covid Event Scan (online tool) en het Covid Event Protocol (gids met richtlijnen) vormen samen de noodzakelijke hulp- en informatiemiddelen voor organisatoren. 

Evenementen met een groen veiligheidslabel kunnen – als ook de eventuele overige voorwaarden vervuld zijn - toelating krijgen van het gemeentebestuur. 

Het protocol en de online tool zijn beschikbaar op www.covideventriskmodel.be of op de gemeentelijke website via de snelle link 'Ik organiseer' > evenement melden. Met deze tool kunnen organisatoren het COVID-veiligheidsrisico van hun event in kaart brengen.

Dat risico wordt bepaald door een aantal parameters waarvan geweten is dat ze de verspreiding van het COVID-virus verkleinen of, in sommige gevallen, net verhogen.

  • Een rood label geeft aan dat het event een groot risico kan vormen voor verdere verspreiding van het virus.
  • Voor een event met een oranje label wordt geadviseerd om nog extra maatregelen te nemen om het risico voor verdere verspreiding van het virus te beperken alvorens het te (laten) organiseren.
  • Een groen label geeft aan dat het event als voldoende COVID-veilig wordt beschouwd om in de huidige fase van de epidemie georganiseerd te worden. Bij een groen label kan je een officiële aanvraag doen bij de gemeente via dit meldingsformulier.

Deze labels zijn adviserend voor COVID-19. Uiteraard dient er ook nog met andere veiligheidsrisico’s rekening gehouden te worden (vb. verkeer, geluid...).